Przystawka - Krakersy parmezanowe z pieczonymi pomidorkami
Składniki:
ciasto na krakersy:
2 szklanki mąki
80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
40 g parmezanu
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
dodatki:
500 g pomidorków koktajlowych
1 kg soli kamiennej
mały słoik pesto
200 g tłustego twarogu
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
Przygotowanie:
W robocie kuchennym z ostrzem łączymy mąkę, zimne twarde masło, starty parmezan, sól i proszek do pieczenia. Do powstałej kruszonki dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą. Po chwili powinna powstać kulka ciasta. Jeśli nie dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy na pół godziny do lodówki. Na blachę wysypujemy warstwę soli i rozkładamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż się skurczą i będą miękkie( około 20 minut ). Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wycinamy krążki szklanką i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem na złoty kolor. Wypieczone krążki smarujemy zmielonym twarogiem zmieszanym ze śmietaną solą i pieprzem. Na warstwie serka układamy pomidorki i odrobinę pesto.
Przystawka - Mozarella z radicchio
Składniki:
300 g małych kulek mozarelli
2 małe cukinie
1 główka radicchio
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
świeża bazylia
małe zielone chilli
sok z 1 cytryny
1 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek miksujemy z poszatkowaną garścią liści bazylii, poszatkowanym chilli, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Cukinię kroimy wzdłuż nożykiem do obierania warzyw na cienkie plastry. Każdą kulkę mozarelli zawijamy w plaster cukinii i przekłuwamy wykałaczką. Na talerzu układamy liście radicchio,a na nich kulki mozarelli. Całość polewamy delikatnie zielonym sosem z bazylii i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Chłodnik z botwiny i awokado
Składniki:
1 pęczek botwiny
1,5 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 pęczek koperku
1 szklanka jogurtu
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki śmietany
1 dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
1 cytryny
Przygotowanie:
Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jak są bardzo małe, to drobno kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z wodą i oliwą. Jak listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Makaron z pieczarkami, winem i piniolami
Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
500 g malutkich pieczarek
40 g orzeszków pinioli
100 ml białego wytrawnego wina
1/3 kostki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe szalotki
sól do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną szalotkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut, następnie dorzucamy oczyszczone pieczarki ( jeżeli nie są wystarczająco małe kroimy je na pół lub ćwiartki), solimy do smaku i dusimy kolejne 5-10 minut. Następnie dolewamy wino i odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zostawiamy odrobinę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem z pieczarek i szalotki. Jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody z gotowania. Dzielimy na porcje. Każdą posypujemy lekko prażonymi na 2 łyżkach oliwy piniolami.
Tort truskawkowy weselny
Składniki:
500 g mąki
85 g cukru
szczypta soli
100 g masła
15 g świeżych drożdży
135 ml letniego mleka
1 czubata łyżka śmietany
1 kg truskawek
cukier trzcinowy
330 g śmietanki kremówki 30 % (jedno opakowanie)
1 laski wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W robocie kuchennym przez minutę miksujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i miksujemy aż wszystko się połączy. Dodajemy mleko z roztartymi drożdżami i śmietanę. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Powinno być miękkie, więc jeśli jest za twarde dodajemy trochę mleka. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę lub na cała noc do lodówki. Po wyrośnięciu wyjmujemy z miski i zagniatamy jeszcze raz. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy dwa placki na średnicę tortownicy i jeden z nich wkładamy do formy. Na warstwie ciasta rozkładamy truskawki, posypujemy cukrem trzcinowym i kładziemy drugi placek. Mocno przyciskamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę (aż podwoi swoją objętość ) Pieczemy w temp. 200 stopni bez termoobiegu na złoto-brązowo i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę i połówki truskawek.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN