Materiał promocyjny

Kuchnia weselna

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje weselnego menu.

Przystawka - Krakersy parmezanowe z pieczonymi pomidorkami

Składniki:

ciasto na krakersy:

2 szklanki mąki

80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

40 g parmezanu

1 łyżeczki soli

1 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany 18%

dodatki:

500 g pomidorków koktajlowych

1 kg soli kamiennej

mały słoik pesto

200 g tłustego twarogu

3 łyżki śmietany

sól i pieprz

Przygotowanie:

W robocie kuchennym z ostrzem łączymy mąkę, zimne twarde masło, starty parmezan, sól i proszek do pieczenia. Do powstałej kruszonki dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą. Po chwili powinna powstać kulka ciasta. Jeśli nie dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy na pół godziny do lodówki. Na blachę wysypujemy warstwę soli i rozkładamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż się skurczą i będą miękkie( około 20 minut ). Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wycinamy krążki szklanką i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem na złoty kolor. Wypieczone krążki smarujemy zmielonym twarogiem zmieszanym ze śmietaną solą i pieprzem. Na warstwie serka układamy pomidorki i odrobinę pesto.

Przystawka - Mozarella z radicchio

Składniki:

300 g małych kulek mozarelli

2 małe cukinie

1 główka radicchio

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

świeża bazylia

małe zielone chilli

sok z 1 cytryny

1 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek miksujemy z poszatkowaną garścią liści bazylii, poszatkowanym chilli, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Cukinię kroimy wzdłuż nożykiem do obierania warzyw na cienkie plastry. Każdą kulkę mozarelli zawijamy w plaster cukinii i przekłuwamy wykałaczką. Na talerzu układamy liście radicchio,a na nich kulki mozarelli. Całość polewamy delikatnie zielonym sosem z bazylii i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.

Chłodnik z botwiny i awokado

Składniki:

1 pęczek botwiny

1,5 szklanki wody

2 łyżki oliwy

1 pęczek koperku

1 szklanka jogurtu

1 szklanka kefiru

1/2 szklanki śmietany

1 dojrzałe awokado

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

sól i pieprz do smaku

1 cytryny

Przygotowanie:

Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jak są bardzo małe, to drobno kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z wodą i oliwą. Jak listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Makaron z pieczarkami, winem i piniolami

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle

500 g malutkich pieczarek

40 g orzeszków pinioli

100 ml białego wytrawnego wina

1/3 kostki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 małe szalotki

sól do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną szalotkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut, następnie dorzucamy oczyszczone pieczarki ( jeżeli nie są wystarczająco małe kroimy je na pół lub ćwiartki), solimy do smaku i dusimy kolejne 5-10 minut. Następnie dolewamy wino i odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zostawiamy odrobinę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem z pieczarek i szalotki. Jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody z gotowania. Dzielimy na porcje. Każdą posypujemy lekko prażonymi na 2 łyżkach oliwy piniolami.

Tort truskawkowy weselny

Składniki:

500 g mąki

85 g cukru

szczypta soli

100 g masła

15 g świeżych drożdży

135 ml letniego mleka

1 czubata łyżka śmietany

1 kg truskawek

cukier trzcinowy

330 g śmietanki kremówki 30 % (jedno opakowanie)

1 laski wanilii

2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

W robocie kuchennym przez minutę miksujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i miksujemy aż wszystko się połączy. Dodajemy mleko z roztartymi drożdżami i śmietanę. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Powinno być miękkie, więc jeśli jest za twarde dodajemy trochę mleka. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę lub na cała noc do lodówki. Po wyrośnięciu wyjmujemy z miski i zagniatamy jeszcze raz. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy dwa placki na średnicę tortownicy i jeden z nich wkładamy do formy. Na warstwie ciasta rozkładamy truskawki, posypujemy cukrem trzcinowym i kładziemy drugi placek. Mocno przyciskamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę (aż podwoi swoją objętość ) Pieczemy w temp. 200 stopni bez termoobiegu na złoto-brązowo i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę i połówki truskawek.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości