Bruschetta z pesto
Składniki:
Bułeczki pełnoziarniste
Ząbek czosnku
Pesto:
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 garście rukoli
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)
ok. 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na suchej patelni, żeby się odrobinę przyrumieniły. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i smarujemy pesto.
Kawa zbożowa z "żelaznymi" ciasteczkami
Składniki:
3 łyżeczki kawy zbożowej
szklanka mleka
cukier trzcinowy
odrobina kakao
Przygotowanie:
3/4 gorącego mleka mieszamy z kawą i cukrem, z 1/4 w małym pojemniku (potrząsając) robimy piankę, którą wylewamy na górę. Wierzch oprószamy kakao. W czasie ciąży lepiej zrezygnować z kawy naturalnej, ponieważ wypłukuje z organizmu cenne mikroelementy. Lepiej zastąpić ją kawą zbożową.
ciasteczka:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki zarodków pszennych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki sezamu
ok. 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w młynku, następnie mielimy sezam. Zmielone płatki i sezam mieszamy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy małe kuleczki , które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zgniatamy, by powstały małe placuszki. Pieczemy w temperaturze 180 st. na termoobiegu, aż staną się złocisto-brązowe. Ciasteczka dlatego nazywają się "żelazne", ponieważ zawierają bardzo duże żelaza (sezam i płatki owsiane), którego niedobory grożą kobietom w ciąży.
Pasta budwigowa
Składniki:
kostka chudego twarogu (200g)
pęczek świeżej bazylii
1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bazylię szatkujemy i razem z pozostałymi składnikami dokładnie miksujemy w blenderze. Tak powstała pastą smarujemy opieczone bułki ( patrz przepis bruschetta z pesto).
Sałatka
Składniki:
pół awokado
mała garść kiełków lucerny
mała garść kiełków słonecznika
5 pomidorków koktajlowych
łyżka sezamu białego
odrobina soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Awokado kroimy w plasterki i delikatnie mieszamy z kiełkami lucerny, słonecznika i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Posypujemy sezamem czarnym i białym. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Niektóre kiełki można wyhodować samodzielnie np. kiełki słonecznika. Do słoika wystarczy na dno wrzucić pestki słonecznika i zalać je wodą. W wieczku słoika zrobić małe dziurki. Następnego dnia wodę wylewamy (przez podziurkowaną nakrętkę) i kiełki przepłukujemy świeżą wodą. Czynność powtarzamy przez kilka dni, aż nasiona zaczną kiełkować.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN