Danie głowne: Curry japońskie
Składniki:
Sos curry średnio ostry
ryż sypki – nie w torebkach
3 duże marchewki
4 duże ziemniaki
2 zielone ogórki
pierś z indyka lub 3 piersi kurze
oliwa, czosnek, rozmaryn
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Warzywa kroimy w dużą kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa oraz doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 5 min. We wrzątku rozpuszczamy kostkę curry następnie zalewamy rozpuszczonym sosem naszą potrawę i chwilkę dusimy. Gotujemy ryż i polewamy sosem z mięsem i warzywami
Przystawka: Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Składniki:
Gotowe placki ziemniaczane 2 paczki
6 plastrów łososia wędzonego
250 gr śmietany 12%
świeża i suszona bazylia
dwie cebule
Sposób przygotowania:
Gotowe placki smażymy na patelni, na usmażone placki nakładamy śmietanę i posypujemy bazylią, a następnie kładziemy łososia znowu nakładamy śmietanę i dekorujemy świeżą bazylią
Deser pieprzny
Składniki:
Kiść czerwonych i białych winogron
papryka świeża czerwona i żółta
ogórek zielony
2 banany
truskawki
oliwa i pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy w kostkę paprykę, ogórek, w plastry banany, układamy w miseczce dodajemy winogrona i doprawiamy do smaku.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN