Materiał promocyjny

Kuchnia na Polu Mokotowskim

Ewa Gawryluk pod komendą Roberta Sowy przygotowała dla nas dzisiaj na Polu Mokotowskim kilka smacznych potraw. Jak sobie poradziła z tym wyzwaniem mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".

Marynowana pierś z kurczaka w pieprzu cytrynowym

Składniki dla 4 osób:

500 g oczyszczonych piersi z kurczaka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki pieprzu cytrynowego Prymat

1 łyżka słodkiej papryki węgierskiej Prymat

Imbir

Sok z limonki

1 pęczka świeżej kolendry

4 łyżki oliwy z oliwek

10 dojrzałych moreli

Sól, grubo mielony czarny pieprz

150 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone mięso osuszyć, zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pierś z kurczaka z każdej ze stron, następnie dodać pokrojone w ćwiartki morele i siekaną kolendrę. Całość dusić przez kilka minut. Gdy owoce puszczą sok, dodać białe wino i doprawić do smaku. Podawać z ryżem długoziarnistym lub kluseczkami.

Grillowany ser camembert z gruszką

Składniki dla 4 osób:

4 sery camembert

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka posiekanego imbiru

3 świeże gruszki

1 łyżka miodu lipowego

50 ml winiaku

1 papryczki chili

Sól, grubo mielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka

Garść mieszanych kiełków do dekoracji

2 pomidory koktajlowe

Szczypiorek

6 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone w plastry, filetowane gruszki, tak aby były lekko twarde. Dodać miód, winiak, imbir, pół papryczki chili, przyprawy i porwane listki świeżej mięty. Całość gotować do momentu uzyskania gęstego sosu z kawałkami gruszki. Ser camembert grillować z każdej ze stron, do momentu aż będzie pęczniał. Aromatyczne gruszki ułożyć na talerzach, dodać ser camembert, udekorować kiełkami i pomidorami oraz skropić sosem powstałym z duszenia gruszek.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości