Kasza jaglana z pesto i pieczoną papryką
Składniki:
2 szk. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szk. suchej kaszy
1 papryka czerwona
2 orzechy włoskie lub inne dowolne
tymianek świeży lub suszony
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
owoc granatu (opcjonalnie)
świeża bazylia (opcjonalnie)
Pesto:
1 szk. rukoli lub natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska lub himalajska do smaku
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę upiecz w 180 st. C, tak aby pojawiła się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po ok. 10 min. obierz paprykę, miąższ potnij w cienkie paseczki. Dodaj do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanym orzechem włoskim (możesz wcześniej uprażyć) wraz z tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw.
Pesto: upraż delikatnie nasiona słonecznika na suchej patelni. Do słoika lub malaksera dodaj uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj i dodaj w razie potrzeby odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Do miseczki lub słoika dodaj najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, wymieszaj z łyżką pesto (w razie potrzeby dodaj więcej pesto). Następnie dodaj paprykę, owoc granatu (opcjonalnie) oraz listki bazylii.
Kasza jaglana a’la kus kus z cieciorką, migdałami i granatem
Składniki:
1 szk. ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szk. ugotowanej lub konserwowej cieciorki
1/2 łyżki syropu z agawy lub daktylowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta curry (opcjonalnie)
kilka migdałów
1/2 owocu granatu
listki melisy lub świeżej mięty
Dressing:
3- 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pasty sezamowej Tahini (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy lub daktylowego
sól morska do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę, syrop, oliwę, cynamon, szczyptę curry i delikatnie wymieszaj. Dodaj na patelnię i podduś 2- 4 min. Odstaw do miseczki.
W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na dressing i wydryluj owoc granatu. Migdały pokrój – każdy na trzy części.
Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z cieciorką, skrop dressingiem i serwuj wraz z owocem granatu, udekorowane listkami melisy lub mięty.
Gulasz a’la curry z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką
Składniki:
150 g dyni
2 szk. jarmużu
3 pomidory lub 1 puszka konserwowych
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 czerwona cebulka
świeża bazylia lub kolendra do dekoracji
2 cm kłącza imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
1 szczypta cynamonu
1 szczypta utartej lub mielonej gałki muszkatołowej
olej kokosowy do smażenia
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
sól morska do smaku
ugotowana komosa ryżowa, kasza jaglana lub ryż pełnoziarnisty do degustacji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż pergamin na blaszce. Dodaj pokrojoną dynię w kostkę i skrop oliwą. Dopraw delikatnie solą i wstaw do pieczenia na ok. 15 min.
Jak dynia będzie się piekła, obierz pomidory ze skórki i pokrój w średnie kawałki lub przygotuj pokrojone pomidory konserwowe w miseczce. Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, odkrój stwardniałe części i umyj na sitku. Cebule pokrój w piórka, czosnek w cienkie płatki, a imbir utrzyj na drobnej tarce.
Do rozgrzanego szerokiego garnka lub głębokiej patelni dodaj olej koksowy. Następnie dodaj cebulę i po chwili przyprawy. Mieszaj i dodaj pomidory. Dopraw solą, dodaj czosnek oraz utarty imbir i gotuj 10 min. Następnie dodaj cieciorkę i jarmuż oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 min. na średnim ogniu. Posmakuj i dopraw według uznania. Jeżeli pomidory były zbyt kwaśne, dodaj trochę syropu z agawy lub daktylowego. Skrop delikatnie sokiem z cytryny.
Wyciągnij dynię z piekarnika i dodaj do gulaszu, wymieszaj i serwuj udekorowane listkami bazylii z dodatkiem ugotowanej komosy ryżowej lub pełnoziarnistego ryżu.
Czarny ryż z nutą kokosu, mango i malinami
Składniki:
1 szk. ugotowanego czarnego ryżu
1 dojrzałe mango
2 łyżki mleka koksowego (opcjonalnie)
maliny lub borówki
świeża bazylia lub mięta do dekoracji
1/2 łyżeczki uprażonego sezamu
Przygotowanie:
Ugotowany i przestudzony czarny ryż dodaj do garnka z mlekiem kokosowym i gotuj 2 min. stale mieszając. Odstaw. Mango obierz i miąższ zmiksuj blenderem. W słoiku ułóż następujące warstwy: ryż, mango i maliny, obsyp uprażonym sezamem i udekoruj listami bazylii lub mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN