Joseph "Józek" Seelestso przygotował specjały na Dzień Matki: ciasto z pistacjami i oliwkami, krem z herbaty rooibos z galaretką z hibiskusa, pieczony rabarbar z greckim jogurtem oraz biszkopt z truskawkami.
Ciasto z pistacjami i oliwkami
Składniki:
50 g polenty
200 g zmielonych pistacji
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oliwy
100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
3 jajka
200 g drobnego cukru
Sok i skórka otarta z 1 cytryny
Sok z 1 pomarańczy
Cukier puder
Przygotowanie:
Wymieszaj polentę z pistacjami i mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj oliwę do rozpuszczonego masła. Ubij jajka z cukrem aż będą białe i puszyste. Potem powoli wlewaj do ubitych jajek tłuszcz. Dodaj mąkę z polentą i pistacjami oraz skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Piecz 40 minut w 160 stopniach. Ciasto po tym czasie na środku będzie nieco miękkie, ale „dojdzie” w czasie stygnięcia. Pozostaw w tortownicy jeszcze przez 10 minut. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmij je z tortownicy i podawaj z lodami.
Krem z herbaty rooibos z galaretką z hibiskusa
Składniki:
250 ml tłustej śmietanki
250 ml mleka
2 1 łyżeczki herbaty rooibos
5 żółtek
60 g cukru
Przygotowanie:
Zagotuj mleko ze śmietanką, zdejmij z ognia I dodaj herbatę rooibos. Pozostaw na 5 minut i przelej przez sitko. Ponownie wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Zdejmij garnek z ognia i wlej do śmietany powolnym ruchem żółtka, cały czas mieszając. Ustaw raz jeszcze na ogniu i podgrzewaj przez minutę, ciągle mieszając. Jeszcze raz przelej przez sitko i wlej miksturę do 8 foremek/kokilek. Ułóż foremki w blaszce do pieczenia wypełnionej wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości foremek). Piecz w 150 stopniach przez 15-20 minut. Wyjmij i wstaw do lodówki.
galaretka
1 1 listka żelatyny
250 ml wody
15 g cukru pudru
1 1 łyżki cukru
2 1 łyżki herbaty z hibiskusa
Przygotowanie:
Namocz płatki żelatyny w wodzie przez 5 minut. Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem, zdejmij z ognia. Wyciśnij namoczoną żelatynę z wody i por złóż do wody z cukrem, mieszaj aż się rozpuści. Pozostaw do schłodzenia na 2 minuty, dodaj herbatę z hibiskusa i zaparzaj 1 minutę. Przecedź przez sito i pozostaw do stężenia.
Pieczony rabarbar z greckim jogurtem
Składniki:
50 g rozmiękczonego masła
2 łodyżki rabarbaru
100 g ananasa pokrojonego w kostkę
2 łyżki cukru pudru
75 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Rozpuść masło na średnim ogniu na patelni. Dodaj rabarbar i cukier, przełóż do foremki do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Wymieszaj jogurt z bazylią. Podawaj z ciepłym rabarbarem.
Biszkopt z truskawkami
Składniki:
175 g masła
175 g cukru
Skórka otarta z 1 cytryny
3 jajka z wolnego wybiegu
175 g mąki
Przygotowanie:
Ubij masło z cukrem na puszystą masę, ubij jajka, dodaj sok z cytryny. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
100 g marmolady cytrynowej
225 g mascarpone
50 ml ubitej śmietany
50 g cukru pudru
50 g kakao
225 g pokrojonych w plasterki truskawek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mascarpone, śmietanę i cukier. Biszkopt rozkrój na pół i przełóż marmoladą i masą z mascarpone oraz truskawkami. Posyp całość kakao i cukrem pudrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN