Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Francuskie grzanki z sosem śliwkowym i waniliowym
Składniki:
Chałka:
2 jajka
0,75 szklanki mleka
0,5 laski wanilii
Masło klarowane
Sos śliwkowy:
200 g suszonych śliwek
3 goździki
Cynamon
Kieliszek porto
Sos waniliowy:
1,25 szklanki mleka
0,25 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżka masła
Szczypta soli
0,5 laski wanilii
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać ziarenka wanilii. Do jajek włożyć kromki chałki, niech nasiąkną płynem. Smaż chałkę na maśle na złoty kolor. Śliwki zalej wodą, duś na małym ogniu z cynamonem i goździkami, aż zupełnie się rozgotują. W razie konieczności zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Do garnuszka wsyp cukier, sól oraz mąkę, dolej mleko oraz żółtka. Dokładne rozmieszaj, aby nie było grudek. Postaw na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę. Przełóż do miski, dodaj zimne mało i ziarenka wanilii. Schłodź.
Włoska zupa pomidorowa
Składniki:
Cebula
Ząbek czosnku
2 marchewki
pietruszka
3 łodygi selera naciowego
por
puszka siekanych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 litr bulionu
Sól, pieprz
Świeżo tarty parmezan
Drobny makaron
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno pokrojone warzywa. Przełożyć je do garnka z bulionem, gotować kilka minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać pomidory i przecier. Zasypać makaronem i gotować kolejnych kilka minut, aż zmięknie. Przyprawić do smaku, na wierzch potrzeć świeży parmezan.
Potrawka z kurczaka
Składniki:
2 marchewki
pietruszka
por
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 udka kurczaka
500 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąka ziemniaczanej
Cytryna
szklanka rodzynków
natka pietruszki
ryż (do podania)
Przygotowanie:
Do rondelka włożyć warzywa i mięso, dodać przyprawy, zalać taką ilością wody, by tylko przykryła składniki. Gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Odcedzić powstały wywar, dodać rodzynki. Do śmietanki dodać odrobinę ciepłego wywaru, wlać z powrotem do rondla. W małej ilości sosu rozrobić mąkę, zagęścić nią płyn.
Dodać ugotowane mięso i kawałki marchewki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Kruche ciasteczka waniliowe
Składniki:
250 g masła
150 g cukru
Cukier waniliowy
4 żółtka
500 g mąki pszennej
Łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Gruby cukier i białko jajka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać zimne masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować, wkrawać ciasteczka. Każde posmarować na wierzchu roztrzepanym białkiem jajka, posypać cukrem. Piec w temp. 180 oC, aż będą lekko złote, ok. 13 minut. Porcja na ok. 60 sztuk.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN