Polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem pleśniowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 słodkie śmietanki 30% lub 36%
- ser pleśniowy Lazur: 40 dag
- sól, pieprz, świeży tymianek
- kilogram ziemniaków
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i obtaczamy w siekanym tymianku. Na patelni grillowej obsmażamy równomiernie z każdej strony. Układamy polędwiczki w pojemniku do zapiekania i polewamy śmietanką oraz obkładamy serem. Tak przygotowane polędwiczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, do temperatury 180 stopni na 5 minut. Polędwiczki podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i z sałatką śledziową.
Sałatka śledziowa
Składniki:
- śledzie marynowane
- ananas z puszki
- jabłko obrane ze skórki
- cebulka
- majonez
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Gotowe.
Bezy z bitą śmietaną i owocem granatu
Składniki:
- śmietanka dobra do ubijania
- zagęstnik do śmietany
- kilogram dobrej jakości bez
- jeden granat
Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietankę. Dodajemy zagęstnik. Bezy łamiemy na nieduże kawałki. Wyjmujemy pestki granatu i mieszamy bezy i pestki ze śmietaną. GotoweJ
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN