Zupa krem pomidorowa bynajmniej nie z puszki
Składniki:
10 pomidorów
2 cebule
ser pleśniowy
pieprz czerwony
1 seler
marchew
czerwona papryka
bazylia
tymianek
2 ząbki czosnku
świeża bagietka
śmietanka 36% 100 ml
1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
W rondlu zeszklij na oliwie cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną drobno marchew, selera i paprykę. Następnie dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory, sól pieprz. Zalej bulionem i gotuj około 15 minut. Przed podaniem zmiksuj, aby krem był idealnie gładki, dodaj świeże zioła, odrobinę śmietanki i czerwony pieprz.
Hamburgery
Składniki:
HAMBURGER
500 g mielonej chudej wołowiny
2 ząbki czosnku
szczypta słodkiej papryki
1 jajka (niekoniecznie)
cebula drobno pokrojona
DODATKI:
pomidor
czerwona cebula
sałata
awokado
żółty ser
kozi ser
feta
ogórek kiszony
bekon
musztarda
keczup
BUŁKI:
razowe
grahamki
kajzerki
Do hamburgerów:
MAJONEZ DOMOWY: 2 jaja, sol, pieprz, 2 łyżki musztardy, 250 ml oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj w dużej misce z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem, papryką, pieprzem. Formuj hamburgery i smaż około 10 minut na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia posól. Bułki przekrój na pół, podgrzej w piekarniku. Teraz złóż DOWOLNIE swoją kanapkę używając warzyw i serów, jakie lubisz. Jako dodatek polecam domowy majonez: w misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, musztardę, ubij na gadką masę. Stopniowo dodawaj olej, nie przerywając ubijania, czekaj aż masa uzyska charakterystyczny biały kolor.
Banany w czekoladzie
Składniki:
2 banany obrane ze skórki i przekrojone na pół
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
Tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Banany obtocz w cukrze, przysmaż na maśle. Podawaj z płynną czekolada i wiórkami czekoladowymi.
Mleko bananowe
Składniki:
4 banany
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, podawaj z kostkami lodu i świeżą miętą.
Chlebek bananowy
Składniki:
1 kg bananów
125 g miodu
100 g rodzynek
2 jaja
250 g mąki
125 g masła
125 g cukru
cynamon
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Banany zmiksuj z miodem i jajami. Oddzielnie utrzyj masło z cukrem, dodawaj stopniowo mąkę, cynamon, proszek, cukier waniliowy i masę jajeczną. Przelej ciasto do natłuszczonej formy piecz około godziny w temperaturze 180 stopni
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN