Serek kozi zawinięty w bakłażana i sałatka z gruszki
Składniki:
4 kuleczki sera koziego
4 grillowane plastry bakłażana
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 gruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego wina
Przygotowanie:
Posyp ser lubczykiem, owiń bakłażanem, żeby powstały zgrabne pakieciki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 8 minut. Pokrój gruszkę w zapałkę, skrop oliwą i winem.
Filet wieprzowy w skorupce z kasztana i wędzonych gruszek
Składniki:
4 filety wieprzowe
2 obrane gruszki
2 łyżki zmiażdżonych kasztanów
1 cygaro (zmiażdżone rękami)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Zamarynuj mięso w oliwie, soku z cytryny przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem, oprósz kasztanami i grilluj 8 minut. Na dnie woka połóż cygaro. Ustaw na woku metalową kratkę i przykryj ją folią aluminiową. Gruszki posmaruj rozpuszczonym masłem i ułóż na folii. Przykryj pokrywką i ustaw na małym ogniu na 3 minuty. Zdejmij z ognia, nie odkrywaj i odczekaj, co najmniej 10 minut. Podawaj z mięsem.
Karmelizowana kruszonka gruszkowa
Przygotowanie:
1 kg gruszek (obranych i pokrojonych w kostkę)
200 g brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
100 g pekanów
100 ml likieru gruszkowego
masło
na kruszonkę:
200 g mąki
100 g brązowego cukru
100 g masła pokrojonego w kostkę
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj dobrze w misce. W garnuszku wymieszaj cukier, masło, gruszki i kardamon – podgrzej na dużym ogniu, aż powstanie złocisty karmel. Odstaw na bok, przelej do foremki do pieczenia, posyp orzechami, zalej likierem i posyp kruszonką.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN