Materiał promocyjny

Kuchnia dolnośląska

W dzisiejszej kuchni Piotr Kucharski przygotował dla nas tradycyjne potrawy z Dolnego Śląska.

PRECLE Z CYNAMONEM

Składniki:

2 łyżki cukru

50 g drożdży

50 g mleka

150 g masła

2 jajka

500-600 g mąki pszennej

50 g śmietany kremówki

2 szczypty soli

1 żółtko

cukier

cynamon

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajka, mąkę, śmietanę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Ciasto zagnieść, podzielić na wałeczki i uformować precle. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 o C, przez około 15-20 min, aż się zrumienią.

PIECZONY BOCZEK Z OWOCAMI

Składniki:

700-800 g surowego boczku (najlepiej wędzonego)

0,5 kg owoców: jabłek, gruszek, śliwek

olej do smażenia

1 laska cynamonu

skórka z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

Przygotowanie:Owoce razem z cynamonem i skórką z cytryny zalać 3 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Po 20 minutach wyjąć skórkę cytrynową i cynamon. Owoce zaciągnąć łyżeczką mąki ziemniaczanej. Boczek obsmażyć z obu stron. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 min. Zalać gotowanymi owocami, przykryć wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 o C, piec około 45 minut. Przed podaniem boczek pokroić w plastry, podawać z duszonymi owocami.

PIERÓG PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko

około 300 g mąki

szczypta soli

Farsz:

1 kg ziemniaków

2 łyżki kaszy gryczanej

3 cebule

masło

sól i pieprz

1 jajko

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na jednolitą masę podobną do ciasta na pierogi. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać kaszę gryczaną oraz podsmażoną na maśle posiekaną cebulę. Przyprawić sola i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie farsz. Zlepić brzegi ułożyć na blaszce do pieczenia, sklejoną strona do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 o C, na złoty kolor.

SAŁATKA KARTOFLANA

Składniki:

800 g małych ziemniaków

1 czerwona cebula

0,5 litra bulionu mięsnego

2-3 łyżki białego octu winnego

3-4 łyżki oleju

1 ogórek sałatkowy

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, tak aby były delikatnie niedogotowane. Następnie jeszcze ciepłe obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski aby nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórek obrać, poszatkować na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości