Pieczone udka kurczaka z sokiem cytrynowym i imbirem
Składniki:
6 udek kurczaka
sok z 4 limonek
2 łodygi trawy cytrynowej (pokrojone w plastry)
4 ostre czerwone papryczki chilli (bez pestek i posiekane)
1 duży kawałek imbiru (obrany i starty na tarce)
4 posiekane dymki
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki miodu
sól
Przygotowanie:
Ułóż kurczaka w stalowej formie do pieczenia, natnij skórę. Wymieszaj sok z limonek z trawą cytrynową, posiekanymi papryczkami chili, startym imbirem, dymką, czosnkiem i miodem. Dopraw łyżeczką soli. Powstałą marynatą nasmaruj kurczaka. Odstaw na godzinę, co jakiś czas obracając. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz kurczaka około 45 minut.
Tarta z łososiem i szparagami
Składniki:
200 g fileta z łososia (pokrojonego w kostkę)
100 g szparagów (obranych i posiekanych)
100 g suszonych pomidorów
2 jajka
150 ml mleka
3-4 łyżki śmietany
55 g świeżo startego parmezanu
sól, pieprz
Kruche ciasto (bez cukru)
Jajka wbij do miski, dodaj mleko, śmietanę i ubij. Dodaj ser i dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i ułóż w foremce na tartę. Nałóż łososia, szparagi i suszone pomidory na ciasto. Zalej masą jajeczną i piecz 10 minut w 200 stopniach, obniż temperaturę do 190 stopni i piecz kolejne 25-30 minut aż nadzienie będzie brązowe.
Sandwicze z wołowiną i awokado
Składniki:
4 kromki chleba
4 plastry wołowiny
4 pomidory
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
obrane i pozbawione pestki awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej mięty
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni, wołowinę dopraw solą i pieprzem, podsmaż z obu stron i zdejmij z patelni. Pomidory zanurz w gorącej wodzie, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, rozkrój na pół, usuń pestki. Awokado rozgnieć w moździerzu, dopraw solą i pieprzem, rozsmaruj na chlebie, przykryj wołowiną, pomidorem i drugą kromką chleba.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN