Saszetka z ananasem i kokosem
Składniki:
150 g mąki
125 g masła
800 g owoców
75- 90 g cukru
1 białko
50 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych pistacji
50 g suszonych daktyli
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę i kokos, dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę. Dodaj 2 łyżki zimnej wody i ugniataj, aż powstanie kula. Rozwałkuj ciasto, ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp owocami, orzechami, daktylami i cukrem. Zawiń brzegi ciasta do środka. Posmaruj białkiem, oprósz cukrem i cynamonem. Piecz 40 minut w 200 st. C
Pieczony pstrąg z ananasem
Składniki:
4 filety z pstrąga
oliwa
sól, pieprz
100 g posiekanego kopru włoskiego
Przygotowanie:
Na rybie ułóż koper włoski, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, piecz w 180 st. Podawaj z sałatką.
Sałatka:
200 g ananasa pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka zielonego pieprzu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
50 ml soku pomarańczowego
50 g dymki
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki i pozostaw do zamarynowania.
Wątróbka z kurczaka z marmoladą ananasową
Składniki:
200 g wątróbki kurczaka
200 ml mleka
mąka
Przygotowanie:
Wątróbkę trzeba przez godzinę moczyć w mleku. Następnie osusz mięso, oprószyć mąką i smażyć przez pięć minut, z obu stron, w oleju.
Marmolada ananasowa
Składniki:
200 g posiekanego ananasa
50 ml octu z białego wina
50 g brązowego cukru
1 laska cynamonu
6 goździków
2 gwiazdki anyżu
100 g masła
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
W garnuszku należy wymieszać wszystkie składniki i gotować je na małym ogniu, aż ananas będzie miękki, a sos gęsty. Po zdjęciu z ognia, marmoladę trzeba zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę podajemy z marmoladą.
Przepis autorstwa Josepha Seeletso.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN