Kotleciki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą
Składniki dla 4 osób:
300 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
Oliwa do smażenia
1 pokrojona w kostkę cebula
1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat
1 główka sałaty lodowej
2 pomidory bez skóry
1 pęczek świeżej mięty
1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula
200 g jogurtu bałkańskiego
1 op. tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat
1 cytryna
Sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na jednej łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa i doprawić przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszać, uformować kulki, lekko je spłaszczyć i odstawić do lodówki. Jogurt dokładnie wymieszać z przyprawą tzatziki, dodać świeżą miętę i doprawić do smaku. Umytą i oczyszczoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotleciki usmażyć na niewielkiej ilości oliwy po ok. 3-4 minuty z każdej ze stron. Tak przygotowane kotleciki podawać z sałatką skropioną oliwą z oliwek, zimnym sosem tzatziki aromatyzowanym świeżą miętą, ciepłym pieczywem pita i cytryną.
Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN