Materiał promocyjny

Kotleciki Roberta Sowy

Kotleciki Roberta Sowy
Kotleciki Roberta Sowy
Robert Sowa z pomocą aktora Marka Kaliszuka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kotleciki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros.

Kotleciki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą

Składniki dla 4 osób:

300 g mielonej łopatki wieprzowej

300 g mielonej wołowiny

2 ząbki czosnku

Oliwa do smażenia

1 pokrojona w kostkę cebula

1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat

1 główka sałaty lodowej

2 pomidory bez skóry

1 pęczek świeżej mięty

1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula

200 g jogurtu bałkańskiego

1 op. tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat

1 cytryna

Sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na jednej łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa i doprawić przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszać, uformować kulki, lekko je spłaszczyć i odstawić do lodówki. Jogurt dokładnie wymieszać z przyprawą tzatziki, dodać świeżą miętę i doprawić do smaku. Umytą i oczyszczoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotleciki usmażyć na niewielkiej ilości oliwy po ok. 3-4 minuty z każdej ze stron. Tak przygotowane kotleciki podawać z sałatką skropioną oliwą z oliwek, zimnym sosem tzatziki aromatyzowanym świeżą miętą, ciepłym pieczywem pita i cytryną.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości