Aromatyczna zupa serowa z grzankami i świeżo siekana natką pietruszki
Składniki dla 4 osób:
200 g tartego, twardego żółtego sera
3 łyżki masła
1 l rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany kremówki
1 pęczka natki pietruszki
2 kromki ciemnego pieczywa tostowego
1 łyżka masła
2 żółtka
1 pokrojona w kostkę cebula
100 ml białego wytrawnego wina
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Przygotowanie:
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce masła. Na trzech łyżkach masła podsmażyć cebulę, dodać wino i bulion, zagotować. Tarty żółty ser dodać do gotującego się wywaru i mieszać, aż ser się rozpuści. Garnek zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać do zupy żółtka połączone ze śmietaną. Tak przygotowaną zupę serową podawać z ciepłymi grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Indyk podany z gruszkami i orzechami nerkowca
Składniki dla 4 osób:
800 g pokrojonych na kawałki podudzi z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
2 pokrojone w kostkę czerwone cebule
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml rosołu z kury Kucharek
4 obrane i pokrojone na cząstki gruszki
4 łyżki prażonych orzechów nerkowca
1 pęczek świeżej kolendry
1 op. sosu jasnego do pieczeni Kucharek
Chili pieprz cayenne, imbir Prymat
Przygotowanie:
Sos
jasny do pieczeni Kucharek przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Umyte i oczyszczone kawałki indyka skropić oliwą połączoną z pikantną przyprawą do kurczaka i odstawić na 2-3 godziny. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć marynowanego indyka, dodać cebulę, paprykę, białe wino i rosół. Gotować do miękkości. Gruszki podsmażyć na patelni, dodać do indyka. Całość zalać jasnym sosem do pieczeni Kucharek, doprawić do smaku i zagotować. Przed podaniem potrawkę z indyka i gruszek posypać prażonymi orzechami nerkowca i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z białym, długoziarnistym ryżem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN