Materiał promocyjny

Joanna Jabłczyńska w kuchni

Obecnie jest w trakcie sesji egzaminacyjnej na aplikację adwokacką. Trzy egzaminy już zdała, ale to dopiero połowa drogi do sukcesu. Właśnie z tego powodu premiera jej pierwszej solowej płyty pod tytułem "Papparapa", została przełożona na 29 listopada. Dziś mogliście się przekonać, jak odnajduje się w kuchni.

Aromatyczna zupa serowa z grzankami i świeżo siekana natką pietruszki

Składniki dla 4 osób:

200 g tartego, twardego żółtego sera

3 łyżki masła

1 l rosołu warzywnego Kucharek

200 ml śmietany kremówki

1 pęczka natki pietruszki

2 kromki ciemnego pieczywa tostowego

1 łyżka masła

2 żółtka

1 pokrojona w kostkę cebula

100 ml białego wytrawnego wina

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Przygotowanie:

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce masła. Na trzech łyżkach masła podsmażyć cebulę, dodać wino i bulion, zagotować. Tarty żółty ser dodać do gotującego się wywaru i mieszać, aż ser się rozpuści. Garnek zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać do zupy żółtka połączone ze śmietaną. Tak przygotowaną zupę serową podawać z ciepłymi grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Indyk podany z gruszkami i orzechami nerkowca

Składniki dla 4 osób:

800 g pokrojonych na kawałki podudzi z kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

2 pokrojone w kostkę czerwone cebule

2 pokrojone w kostkę czerwone papryki

100 ml białego wytrawnego wina

200 ml rosołu z kury Kucharek

4 obrane i pokrojone na cząstki gruszki

4 łyżki prażonych orzechów nerkowca

1 pęczek świeżej kolendry

1 op. sosu jasnego do pieczeni Kucharek

Chili pieprz cayenne, imbir Prymat

Przygotowanie:

Sos

jasny do pieczeni Kucharek przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Umyte i oczyszczone kawałki indyka skropić oliwą połączoną z pikantną przyprawą do kurczaka i odstawić na 2-3 godziny. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć marynowanego indyka, dodać cebulę, paprykę, białe wino i rosół. Gotować do miękkości. Gruszki podsmażyć na patelni, dodać do indyka. Całość zalać jasnym sosem do pieczeni Kucharek, doprawić do smaku i zagotować. Przed podaniem potrawkę z indyka i gruszek posypać prażonymi orzechami nerkowca i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z białym, długoziarnistym ryżem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości