Gulasz z indyka z suszonymi owocami
Składniki:
4 uda z indyka
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
1 posiekana czerwona papryczka chili
200 g odsączonej ciecierzycy
1 pokrojona w kostkę marchewka
150 g pokrojona w kostkę dynia
500 ml wywaru z kurczaka
100 g rodzynek
100 g moreli suszonych
1 laska cynamonu
4 goździki
Przygotowanie:
W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmaż na brązowo indyka. Smaż 4 minuty. Dodaj wszystkie składniki do garnka. Zalej wywarem, zagotuj. Przykryj, gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem.
Golonki cielęce z melisą
Składniki:
4 golonki cielęce
mąka
olej
1 posiekany por
2 zmiażdżone laski trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku (wędzone)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
100 ml wytrawnego białego wina
100
g pomidorów pellati
2 limonki pokrojone w plasterki
1 litr wywaru z kurczaka (lub mniej)
4 łyżki miodu
Przygotowania:
Oprósz golonki mąką. Usmaż w oleju na brązowo. Przełóż do foremki do zapiekania. Dodaj resztę składników, zalej wywarem, przykryj folią lub pokrywką. Ułóż foremkę na kuchence i doprowadź jej zawartość do wrzenia. Przełóż do piekarnika i piecz 3-4 godziny. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmij mięso z foremki. Przecedź sos przez sitko, podawaj z mięsem i ziemniaczanym puree.
Gremolata z melisy
Składnik:
50 g otartej skórki z limonki
1 szklanka melisy
30 ml oliwy
sól i pieprz
1 posiekany ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, posyp nimi golonkę.
Karkówka z jabłkami glazurowanymi w syropie klonowym
Składnik:
400 g karkówki pokrojonej w kostkę
olej słonecznikowy
2 korzenie pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
120 g korzenia selera, obranego i pokrojonego w kostkę
50 g posiekanego pora
50 g chrzanu
100g ziemniaków, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę
100 ml cydru
500 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej słonecznikowy. Podsmaż na nim karkówkę. Po 4 minutach dodaj warzywa, cydr i wywar. Zagotuj a potem gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrzanem.
Sos:
100 ml syropu klonowego
50 g rozpuszczonego masła
100 g zielone jabłka (z wyciętym ogryzkiem, pokrojone w plastry)
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej syrop i masło. Dodaj jabłka i gotuj aż objętość zredukuje się o połowę. Posyp grzaneczkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN