Soljanka, znana również jako solanka, jest gęstą zupą, w której głównym składnikiem jest mięso, ryby lub grzyby. Jedni uważają, że jest to pyszna, rozgrzewająca zupa, dla innych jest zbyt ciężka. Warto przyrządzić ją w domu i przekonać się, czy wschodnie kwaśno-słone smaki przypadną nam do gustu.
Zobacz także: Zupy według przepisów Basi Ritz
Soljanka – zupa bogata w dodatki
Pierwotna wersja soljanki nie była tak bogata w dodatki. Robioną ją wyłącznie z wywaru rybnego. Z czasem do zupy zaczęto dodawać różnorodne składniki, dzięki czemu stała się gęsta i bardzo specyficzna w smaku. Soljanka rosyjska , podobnie jak soljanka ukraińska ma kilka wariantów. Wyróżnia się trzy rodzaje solanki:
- mięsną, najczęściej na bazie mięsa wieprzowego, wołowego i kiełbasy,
- rybną, na bazie dowolnych ryb,
- grzybową, na bazie dowolnych grzybów.
Przyrządzając soliankę, należy pamiętać o różnorodności podstawowego składnika. Co to oznacza? W soljance mięsnej powinny występować co najmniej 3 rodzaje mięsa, do soljanki rybnej powinno się dodać rybę gotowaną, soloną oraz wędzoną. Z kolei wybierając soljankę grzybową, powinny znaleźć się w niej grzyby świeże, suszone i marynowane lub kiszone.
Ta różnorodność, w obrębie jednej, podstawowej grupy produktów, daje gwarancję niecodziennego smaku zupy. Aby kwaśny smak był mocno wyczuwalny w zupie, dodaje się do niej wodę z kiszonych ogórków albo wodę z kwaszonej kapusty. Osoby nielubiące tych smaków, mogą dodać do zupy kwas chlebowy, oliwki lub cytrynę. Zupa soljanka jest rozgrzewającą, nie brakuje w niej zatem przypraw. Obowiązkowo w zupie powinien znaleźć się pieprz, koperek, często także pietruszkę. Dodatkami mogą być jeszcze ziemniaki lub kapusta, parówki, słonina, czosnek czy posiekane ogórki kiszone.
Solianka – przepisy
Zupa soljanka ma wiele odmian, dlatego poniżej przedstawiamy dwa przepisy.
Przepis na soljankę mięsną
Ilość porcji: 6
Czas przyrządzania: 45 min
Składniki:
· 30–40 dag karkówki wieprzowej,
· 30–40 dag wołowiny,
· 15 dag kiełbasy,
· 10 szklanek wody,
· 1 cebula,
· 1 masło,
· 2 średnie ogórki kiszone,
· 4 ząbki czosnku,
· 100 g koncentratu z pomidorów,
· 100 ml wytrawnego wina (najlepiej białego),
· 1 cytryna,
· ⅓ słoiczka kaparów,
· ½ słoiczka oliwek,
· 4 łyżki oleju,
· 200 ml kwaśnej śmietany,
· ½ łyżeczki pieprzu i soli.
Przyrządzanie:
- Wszystkie rodzaje mięsa i kiełbasę pokrój w plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pokrojone mięso i podsmaż.
- Całość przełóż do garnka, napełniając go wodą (ok. 10 szklanek) i gotuj ok. 15 min.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść połowę kostki masła, wlej koncentrat pomidorowy, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz oraz wino. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki.
- Ogórki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozpuszczoną drugą połową masła. Dolej ½ szklanki wody i duś pod przykryciem.
- Ogórki oraz wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy z dodatkami dodaj do garnka z zupą. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na i niewielkim ogniu.
- Przygotuj oliwki, kapary i cytrynę. Wszystko pokrój na małe kawałki i ułóż na talerzach. Zalej zupą.
- Udekoruj łyżką śmietany i posyp całość posiekaną natka pietruszki.
Przepis na soljankę rybną
Ilość porcji: 6
Czas przygotowywania i przyrządzania: 3 godziny
Składniki:
· 2 kg dowolnych ryb (najlepiej jesiotrowatych),
· 2 małe cebule,
· 2 średnie ogórki kiszone,
· 4 ząbki czosnku,
· 100 g koncentratu z pomidorów,
· 1 cytryna,
· ⅓ słoiczka kaparów,
· ½ słoiczka oliwek,
· 2 łyżki oleju,
· 2 łyżki masła,
· 200 ml kwaśnej śmietany,
· ¾ szklanki soku z kwaszonych ogórków lub kwaszonej kapusty,
· ½ łyżeczki pieprzu i soli,
· łyżeczka kminku,
· 2 liście laurowe,
· ½ pęczka natki pietruszki.
Przyrządzanie:
- Umyj dokładnie ryby. Jeżeli są całe, wypatrosz je i odetnij głowę oraz płetwy. Kręgosłup i ości również oddziel. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
- Przygotuj połowę cytryny, wyciśnij z niej sok na przygotowane wcześniej ryby. Całość włóż do lodówki.
- Do garnka wrzuć resztki z ryby, dodaj obraną cebulę, pieprz, liście laurowe. Wszystko gotuj na małym ogniu pod przykryciem do 2 godzin. Następnie przecedź.
- Obierz cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj do niej przecier pomidorowego. Duś całość przez chwilę i dodaj do wcześniej przygotowanego wywaru.
- Ogórki pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło. Duś ogórki na maśle przez kilka minut. Dodaj je do wywaru.
- Wyciągnij ryby z lodówki i również umieść je w wywarze.
- Gotuj wywar przez 15 min. Pod koniec dodaj pieprz i sól, a także, jeżeli chcesz, wodę z ogórków kiszonych.
- Oliwki, kapary posiekaj i ułóż na talerzach. Zalej gorąca zupą.
- Udekoruj łyżką śmietany i posyp całość posiekaną natka pietruszki.
Więcej:
- Zupa czosnkowa – na rosole, z grzankami i serem. W jaki sposób przyrządzić, aby smakowała najlepiej?
- Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka
- Rosół po chińsku. Proste przepisy na chiński rosół
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN