Jak wyczyścić grzyby z piasku? Ten trik pomoże usunąć zanieczyszczenia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Wszyscy grzybiarze wiedzą, jaką zmorą i utrapieniem potrafi być piasek, który przylepi się do zebranych grzybów. To szczególne utrapienie w suche lato i jesień. Jak skutecznie oczyścić grzyby z piasku? 

Jak wyczyścić grzyby z piasku

Pierwszą podstawową zasadą podczas grzybobrania powinno być otrzepywanie zebranych okazów jeszcze przed wrzuceniem ich do koszyka. W ten sposób nie przylgną one trwale do owocnika, a nas później będzie czekało mniej mycia.

Kluczowym jednak sposobem jest dokładne wypłukanie piasku i innych zanieczyszczeń z grzyba. Można to zrobić bardzo prosto za pomocą osolonego wrzątku. Wystarczy około 2-3 litrów wody (jeżeli grzybów nie jest dużo, to może być mniej), którą następnie zagotowujemy i dodajemy 1-2 łyżki soli. W takiej kąpieli zanurzamy grzyby i mieszamy. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia odkleją się od naszych zbiorów. Kolejnym krokiem jest odcedzenie grzybów lub przepłukanie ich w zimnej wodzie. W ten sposób będziemy mieć pewność, że są czyste.

Piasek i inne zanieczyszczenia w grzybach - jak je usuwać?

Oczyszczanie grzybów z zanieczyszczeń to zmora wielu grzybiarzy. Część osób preferuje oczyszczanie na sucho, inni wolą namoczyć grzyby, dzięki czemu mogą wypłukać niepożądane drobinki. Warto wybierać metodę oczyszczania w zależności od tego, jakie będzie przeznaczenie grzybów.

Jeśli chcemy zebrane okazy wysuszyć lub zamrozić - w takiej sytuacji lepiej jest postawić na oczyszczanie na sucho. Dzięki temu grzyby szybciej wyschną i jest mniejsza szansa, że zapleśnieją. Jeśli jednak będziemy używać darów lasu do przetworów, jak marynowanie, gotowanie lub przygotowanie przetworów, to śmiało możemy je czyścić na mokro. W takiej sytuacji warto grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny, a następnie oczyścić nożykiem i wypłukać pod bieżącą wodą.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Zeltur/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana