Jak smakuje krokodyl?

David Gaboriaud
David Gaboriaud
Burger z krokodyla, krewetki z Mozambiku z sosem szafranowym i lody bananowe z masłem orzechowym - to przysmaki, które dziś w naszej kuchni przygotowuje David Gaboriaud. Kto z Was ma ochotę na krewetki, lody bananowe, a kto na burgera z krokodyla? :-)

Croco burger, frytki z batatów

Składniki:

2 steki z krokodyla

2 bułeczki albo chleb pita

1/2 świeżego ananasa pokrojonego w plastry

2 plastry sera Gruyere

Cukier

Imbir świeży starty

Dwa plastry boczku

1 papryczkę jalapeño posiekaną

30 g masła

Olej ryżowy do smażenia steków

Bataty obrane i pokrojone w ósemki

Składniki do sosu:

1 cebula czerwona drobno posiekana

1/2 szklanki ketchupu

Woda wg potrzeby

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki cukru

1 łyżka octu białego

1/2 łyżki sosu Worcestershire

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki tabasco

2 ząbki czosnku drobno posiekanego

Sól do smaku

Przygotowanie:

Bataty - ułóż kawałki na blachę, dopraw solą, polej olejem ryżowym i wszystko wymieszaj. Piec w temp 200 stopni przez 20-30 min, aż się zrobią miękkie i złociste.

Sos - podsmaż cebulę na oleju ryżowym kilka minut, aż będzie miękka. Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu ok. 30 min, aż sos się zrobi gęsty. Jeśli podczas gotowania sos za szybko wyparuje, dolej ciepłej wody.

Burger - w piekarniku rozgrzej bułeczki pokrojone na pół. Podsmaż steki na patelni z obu stron 2-3 minuty. Jak podsmażysz już drugą stronę, dopraw solą i dodaj plastry sera tak by się ładnie roztopił. Zostaw na patelni.

Podsmaż krążki ananasa na innej patelni, a następnie na tej samej patelni zrób karmel z cukrem. Jak karmel się zrobi dodaj starty imbir, wymieszaj i wrzuć z powrotem ananas na patelni. Podsmaż kilkanaście sekund w tym karmelu. Na kolejnej patelni podsmaż plastry boczku "na chrupko".

Wyciągnij ciepłe połówki bułeczek z piekarnika. Układaj składniki warstwowo, najpierw stek z serem, następnie krążek ananasa w karmelu, boczek, kilka plastrów papryczki i całość polej łyżką sosu. Burger podaj z batatami i resztą sosu.

Krewetki w sosie szafranowym

Składniki:

16 krewetek black tiger surowych i oczyszczonych

1 cebula pokrojona w pół talarki

1 łyżeczka szafranu w proszku

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Świeżo posiekana natka pietruszki

Bagietka

Sól do smaku

Masło

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż cebulę kilka minut aż się zrobi miękka i złocista. Dodaj szafran i wymieszaj. Następnie wlej wino i gotuj tak długo, aż alkohol wyparuje ale zostanie trochę płynu. Do tego sosu wrzuć krewetki, wymieszaj i gotuj dwie minuty cały czas mieszając. Dodaj kawałek masła, natkę pietruszki i wymieszaj z resztą sosu. Dopraw solą. Podaj od razu prosto z patelni z kawałkiem świeżej bagietki.

Lody bananowe z masłem orzechowym

Składniki:

4 Banany pokrojone w cienkie plastry i zamrożone

1 łyżka masła orzechowego

Popcorn i czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Zmiksuj robotem kuchennym mrożone banany z masłem orzechowym, aż uzyskasz gładką masę. Za pomocą szpatułki lub łyżki do lodu uformuj kulki i serwuj je w miseczkach od razu lub możesz jeszcze je zamrozić, by uzyskać twardsze lody.

Dodaj popcorn i wiórki czekoladowe do dekoracji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości