Śliwkowa tatin
Składniki:
200g masła
1 kg śliwek
1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
skórka z cytryny
cukier wanilinowy
szczypta soli
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Masłem smarujemy dno tortownicy, nie żałując go. Układamy śliwki stroną przekrojoną do formy. Pół szklanki cukru gotujemy w niedużej ilości wody do uzyskania karmelu w kolorze delikatnego bursztynu. Karmelem zalewamy równomiernie śliwki. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym jaku. Następnie dodajemy śmietanę, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie na śliwki w karmelu i wstawiamy do piekarnika, temp. 170 stopni, czas około 40 minut.
Sangria śliwkowa
Składniki:
1l wody mineralnej gazowanej
1 kg śliwek (różne)
Imbir świeży
Syrop imbirowy
Świeża mięta
Lód
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Do dzbanka z lodem dodajemy zmiksowane na puree śliwki, pozostawiając kilka w plasterkach. Następnie dodajemy syrop imbirowy, świeży pokrojony imbir oraz listki świeżej mięty. Zalewamy wodą mineralną i na koniec dodajemy plasterki śliwek.
Pizza ze śliwkami, ricottą i orzeszkami arachidowymi
Składniki:
900 g mąki
500 ml wody
25 g soli
15 g drożdży
Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia.
1 kg śliwek
500 g moreli
500 g Ricotty
250 g orzeszki ziemne niesolone
czarny pieprz tłuczony
Przygotowanie:
Morele gotujemy w małej ilości wody z cukrem do smaku. Powstały syrop łączymy z ricottą i wykładamy na przygotowane krążki do pizzy. Na wierzch układamy pokrojone w plastry śliwki, tak aby plastry na siebie nachodziły delikatnie. Wierzch posypujemy orzeszkami arachidowymi i czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 240 stopni na około 10-12minut aż orzeszki zrobią się złociste.
Schab w sosie śliwkowym
Składniki na sos:
500 g śliwek
2 cm świeżego imbiru
1 szt gwiazdki anyżu
2 łyżki brązowego cukru
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
Ocet jabłkowy
Przygotowanie:
W garnku na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę dodajemy śliwki, imbir, anyż, sos sojowy oraz niedużą ilość wody. wszystko gotujemy do momentu aż śliwki będą miękkie. Do sosu dodajemy ocet jabłkowy i jeszcze około 10 minut. Anyż wyjmujemy z sosu, a sos miksujemy na jednolitą masę.
Schab
Składniki:
500 g schabu
1 szt. sałaty rzymskiej
2 marchewki
1 cebula czerwona
bazylia świeża
kiełki słonecznika, fasoli mun
2 ogórki zielone
4 placki Tortilli
oliwa
1 cytryna
Przygotowanie:
Schab kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni,. Obsmażone smarujemy śliwkowym bbq i dopiekamy w piekarniku. Warzywa kroimy w słupki, łączymy z małą ilością oliwy i soku z cytryny. Tortillę wstawiamy do piekarnika, na ciepłą nakładamy warzywa, zwijamy i kroimy w krążki. Schab w śliwkowym bbq podajemy z krążkami tortilli z warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN