Materiał promocyjny

Halloween w kuchni

Dziś Halloween, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN nie może zabraknąć zdrowego i przede wszystkim pysznego symbolu tego święta - dyni. Kulinarne wariacje z dynią w tytule przygotowali dla was Monika i Maciej. Smacznego!

Przepisy:

Kluski dyniowe z pesto i pistacjami

Składniki:

700 g ugotowanych, gorących ziemniaków

300 g dyni

mąka ziemniaczana

dodatki:

mały słoik zielonego pesto z bazylii

200 ml śmietanki

ok. 70 g pistacji

Przygotowanie:

Dynię gotujemy w małej ilości wody, aż stanie się miękka. Wodę odparowujemy. Ziemniaki oraz dynię przeciskamy przez praskę, mieszamy razem i formujemy kulę. Spłaszczamy ją, dzielimy na 4 równe części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem 1 część masy ziemniaczano-dyniowej. Całość zagniatamy, formujemy kulki wielkości małych pyz i spłaszczamy robiąc wgłębienie kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku ( 3 minuty od wypłynięcia). Na suchej patelni podprażamy poszatkowane pistacje. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej pesto. Śmietankę z pesto bardzo dokładnie mieszamy. Kluski podajemy z sosem ze śmietanki oraz pesto i posypujemy uprażonymi pistacjami.

Makaron z dynią i szpinakiem

Składniki:

300 g makaronu razowego kokardki ( lub inny, ale dość mały)

200 g dyni

200 g szpinaku ( może być mrożony, ale w liściach)

2 łyżki mascarpone

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

2 szalotki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Czosnek i szalotkę drobno szatkujemy i smażymy kilka minut na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 5 minut pod pokrywką. Następnie dodajemy szpinak, sól oraz pieprz do smaku i całość dusimy kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i ponownie mieszamy. Przed podaniem polewamy odrobina oliwy z oliwek.

Por z dynią pod beszamelem

Składniki:

5 małych porów

250 g dyni

4 ząbki czosnku

1 szklanka mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

½ łyżeczki soli

½ płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej

80 g parmezanu

Przygotowanie:

Porom odcinamy zdrewniałe zielone liście, dokładnie myjemy i następnie gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut. W małym garnku na maśle prażymy 2 minuty mąkę z solą i gałką, a następnie , cały czas mieszając, dolewamy do niej mleko. Mieszamy aż mleko zacznie się gotować i zdejmujemy z gazu. W naczyniu

żaroodpornym układamy podgotowane pory i cienkie plastry dyni ( najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw). Całość zalewam beszamelem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 30-40 minut.

Risotto dyniowe

Składniki:

300 g ryżu do risotto

ok. 1 l wywaru warzywnego

150 ml białego wytrawnego wina

sól do smaku

1 średnia cebula cukrowa

200 g dyni

kawałek imbiru wielkości kciuka

2 ząbki czosnku

1 malutka papryczka chili

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g parmezanu

70g masła

garść peset dyni

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany czosnek i po chwili pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusimy pod pokrywką, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy starty imbir i drobno poszatkowane chili, startą na tarce dynię, 3 łyżki masła i dusimy kolejne 5-7 minut. Następnie dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Lekko

solimy i mieszamy. Gdy wino odparuje dolewamy małymi porcjami wywar warzywny, aż ryż stanie się miękki. Do gotowego ryżu dodajemy straty na drobnej tarce parmezan oraz resztę masła. Całość mieszamy i posypujemy przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Słone babeczki z dynią

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mielonych pestek dyni

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

50 g startego parmezanu

szczypta soli

80 g masła

2 łyżki śmietany

masa dyniowa:

1 szklanka startej na grubej tarce dyni

½ opakowania miękkiego tofu

50 g sera cheddar

1 czubata łyżka szałwii

50 g masła

200 g śmietanki 30%

sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę. Nie wyrabiamy. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Na patelni na maśle chwilę podsmażamy szałwię, następnie dodajemy dynię i dusimy pod pokrywką 5-7 minut. Następnie dorzucamy pokruszone tofu, dolewamy śmietankę, solimy do smaku i po kolejnych 5 minutach zdejmujemy z gazu, dodajemy starty na tarce cheddar i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy podsypując mąką na cienki 3 mm placek i wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremek do babeczek. Kółka z ciasta wkładamy do foremek i dociskamy. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu wkładamy po łyżce masy dyniowej. Babeczki wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż masa ładnie przyrumieni się.

fot. Agnieszka K. Jurek/East News

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości