Przepisy:
Kluski dyniowe z pesto i pistacjami
Składniki:
700 g ugotowanych, gorących ziemniaków
300 g dyni
mąka ziemniaczana
dodatki:
mały słoik zielonego pesto z bazylii
200 ml śmietanki
ok. 70 g pistacji
Przygotowanie:
Dynię gotujemy w małej ilości wody, aż stanie się miękka. Wodę odparowujemy. Ziemniaki oraz dynię przeciskamy przez praskę, mieszamy razem i formujemy kulę. Spłaszczamy ją, dzielimy na 4 równe części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem 1 część masy ziemniaczano-dyniowej. Całość zagniatamy, formujemy kulki wielkości małych pyz i spłaszczamy robiąc wgłębienie kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku ( 3 minuty od wypłynięcia). Na suchej patelni podprażamy poszatkowane pistacje. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej pesto. Śmietankę z pesto bardzo dokładnie mieszamy. Kluski podajemy z sosem ze śmietanki oraz pesto i posypujemy uprażonymi pistacjami.
Makaron z dynią i szpinakiem
Składniki:
300 g makaronu razowego kokardki ( lub inny, ale dość mały)
200 g dyni
200 g szpinaku ( może być mrożony, ale w liściach)
2 łyżki mascarpone
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 szalotki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Czosnek i szalotkę drobno szatkujemy i smażymy kilka minut na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 5 minut pod pokrywką. Następnie dodajemy szpinak, sól oraz pieprz do smaku i całość dusimy kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i ponownie mieszamy. Przed podaniem polewamy odrobina oliwy z oliwek.
Por z dynią pod beszamelem
Składniki:
5 małych porów
250 g dyni
4 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
½ łyżeczki soli
½ płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
80 g parmezanu
Przygotowanie:
Porom odcinamy zdrewniałe zielone liście, dokładnie myjemy i następnie gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut. W małym garnku na maśle prażymy 2 minuty mąkę z solą i gałką, a następnie , cały czas mieszając, dolewamy do niej mleko. Mieszamy aż mleko zacznie się gotować i zdejmujemy z gazu. W naczyniu
żaroodpornym układamy podgotowane pory i cienkie plastry dyni ( najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw). Całość zalewam beszamelem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 30-40 minut.
Risotto dyniowe
Składniki:
300 g ryżu do risotto
ok. 1 l wywaru warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
sól do smaku
1 średnia cebula cukrowa
200 g dyni
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
1 malutka papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g parmezanu
70g masła
garść peset dyni
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany czosnek i po chwili pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusimy pod pokrywką, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy starty imbir i drobno poszatkowane chili, startą na tarce dynię, 3 łyżki masła i dusimy kolejne 5-7 minut. Następnie dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Lekko
solimy i mieszamy. Gdy wino odparuje dolewamy małymi porcjami wywar warzywny, aż ryż stanie się miękki. Do gotowego ryżu dodajemy straty na drobnej tarce parmezan oraz resztę masła. Całość mieszamy i posypujemy przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Słone babeczki z dynią
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mielonych pestek dyni
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
50 g startego parmezanu
szczypta soli
80 g masła
2 łyżki śmietany
masa dyniowa:
1 szklanka startej na grubej tarce dyni
½ opakowania miękkiego tofu
50 g sera cheddar
1 czubata łyżka szałwii
50 g masła
200 g śmietanki 30%
sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę. Nie wyrabiamy. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Na patelni na maśle chwilę podsmażamy szałwię, następnie dodajemy dynię i dusimy pod pokrywką 5-7 minut. Następnie dorzucamy pokruszone tofu, dolewamy śmietankę, solimy do smaku i po kolejnych 5 minutach zdejmujemy z gazu, dodajemy starty na tarce cheddar i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy podsypując mąką na cienki 3 mm placek i wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremek do babeczek. Kółka z ciasta wkładamy do foremek i dociskamy. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu wkładamy po łyżce masy dyniowej. Babeczki wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż masa ładnie przyrumieni się.
fot. Agnieszka K. Jurek/East News
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN