Góralska Kwaśnica
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
300 g boczku wędzonego
kilogram kapusty kiszonej
sok z kapusty (około 2 l)
1 kg ziemniaków
paczka włoszczyzny (seler, marchew, por, cebula, pietruszka)
główka czosnku
grzyby suszone
paczka smalcu
100 g mąki
przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czarny ziarnisty pieprz oraz pieprz mielony.
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy żeberka, tak, aby były całkowicie przykryte i gotujemy na maksymalnym ogniu. Po 20 minutach wylewany całą wodę i oddzielamy mięso od kości. Następnie kroimy wędzony boczek na kawałki. Napełniamy garnek zimną wodą, dodajemy sok z kiszonej kapusty oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Do tego wrzucamy obrane mięso z żeberek, pokrojony boczek, kilka suszonych grzybów, włoszczyznę (bez cebuli), wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Wszystko to gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę do półtorej. Podsmażamy cebulę tak, aby się lekko zarumieniła. Dodajemy do niej niewielką ilość mąki (około 100 g). Łączymy zupę z zasmażką, przyprawiamy majerankiem. Gotujemy osobno ziemniaki. Podajemy w zestawie proporcjonalnie: ziemniak, boczek, mięso z żeberek, zupa.
Oscypki w żurawinie
Składniki:
4-5 oscypków
pół kostki masła
1-2 jajka
bułka tarta
żurawina do mięs
Przygotowanie:
Oscypki kroimy w kilkucentymetrowe plasterki, a następnie maczamy w rozbitym jajku i obtaczamy bułką tartą. Smażymy na masełku na brązowo. Podajemy z żurawiną.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN