Focaccia do lunchboxa na drugie śniadanie. Jak ją przyrządzić?

Jedzenie daje moc – zrób sobie lunchbox
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowe posiłki zapewniają paliwo dla naszego mózgu. Dzięki nim będziemy bardziej wydajni - według WHO nawet o 20% więcej. Z tego powodu w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, co można przygotować do lunchboxa, żeby było zdrowo i pożywnie. Sprawdź jego przepis na focaccię.

Focaccia - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 450 ml wody
    • 10 g drożdży
      • 600 g mąki pszennej
        • 0,5 łyżeczki soli
          • 5 łyżek oliwy
            • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
              • 100 ml wody

                Sposób przygotowania focacci

                1. W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i wymieszać.
                  1. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6–8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodawać oliwę z oliwek.
                    1. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
                      1. Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
                        1. Naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia w cieście.
                          1. Oliwę wymieszać z wodą i solą. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto.
                            1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
                              1. Wstawić blachę do piekarnika i piec 20-25 min.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Piotr Kucharski

                                Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana