Zdjcie: Michał Wargin/ East News
Faszerowane bakłażany
4 bakłażany
2 cebule
2 ząbki czosnku
400 g pieczarek
1 papryka
2 pomidory
270 g sera feta
koperek
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i czosnek kroimy i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone środki bakłażana, pieczarki oraz oczyszczoną paprykę. Smażymy wszystko razem, pod koniec dodajemy pokrojone pomidory oraz ser feta. Doprawiamy pieprzem, ostrożnie solą. Farszem wypełniamy połówki bakłażana, wcześniej posypane solą. W naczyniu żaroodpornym na dno wylewamy troszkę oleju, wykładamy plastry cebuli i na to wszystko kładziemy bakłażana. Delikatnie podlewamy wodą, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut w temp. 200 stopni. Potem zdjąć folię i jeszcze dopiec bakłażana przez kolejne 10 minut.
Ziemniaki faszerowane łososiem i chrzanem
6 dużych ziemniaków
300g filetu z łososia
100 g wędzonego łososia
1 cebula
1 łyżka chrzanu
oliwa z oliwek
koperek
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg kopru. Podgotowany ziemniak przekrawamy na pół i wydrążamy środki, które kroimy w kostkę. Łososia kroimy podobnie jak ziemniaka. Na oliwie szklimy cebulkę, łączymy z pokrojonym łososiem, ziemniakami, chrzanem i koperkiem. Farszem wypełniamy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia polewając z wierzchu jeszcze delikatnie oliwą. Do ziemniaków doskonale pasuje sos jogurtowy i zielona sałata.
Papryka faszerowana z klopsikami w pomidorach
8 świeżych papryk
10-12 pomidorów
600 g mielonego mięsa
3 cebule
4 ząbki czosnku
1,5 szklanki ryżu
oliwa z oliwek
natka pietruszki
kumin
sól
czarny pieprz
ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Papryce odcinamy czubki i pozbywamy ją ziaren. Połowie pomidorów podobnie jak paprykom ścinamy z góry czubki i wydrążamy za pomocą łyżki środki. Pozostałe ścieramy na tarce na mus. Dzięki temu nie mamy problemu z obieraniem pomidorów ze skóry. Połowę miąższu łączymy z połową przesmażonej cebuli oraz czosnku, solą, pieprzem, kuminem i ostrą papryką. Na koniec dodajemy surowy ryż, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Powstałym misz- maszem wypełniamy nasze papryki oraz pomidory. Mięso mielone łączymy z pozostałą cebulką, czosnkiem, parmezanem, natką oraz jajkiem. Na blaszce układamy papryki, pomidory i klopsy, wszystko zalewamy pozostałym musem z pomidorów. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na około 50 minut na temp. 200 stopni.