Sałatka z pikantnym mielonym indykiem
Składniki dla 4 osób:
- 1 główki sałaty lodowej
- 1 pęczek rukoli
- 5 żółtych pomidorów koktajlowych
- 5 czerwonych pomidorów koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczka bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 4 kromki pieczywa tostowego bez skóry
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 8 pieczarek
- 100 g chudego boczku
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
- Sól czosnkowa, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
- Kumin, kardamon do smaku
- 2 łyżki płatków parmezanu
- 4 rzodkiewki
- 1 op. sosu włoskiego Prymat
Sposób przygotowywania:
Posiekaną cebulę, paski bekonu, plastry czosnku i mielone mięso z indyka podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. Na innej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojone pieczywo tostowe z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć na chrupko pieczarki pokrojone w cząstki i doprawić do smaku. Umyte sałaty pokroić lub porwać na małe kawałki, dodać pokrojone pomidory, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz czerwoną i białą cebulę. Sos przygotować zgodnie z informacją umieszczoną na opakowaniu i wlać do sałatki. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku, posypać aromatycznym mięsem z indyka, chrupiącymi pieczarkami i grzankami czosnkowymi. Przed podaniem danie posypać posiekanym szczypiorkiem, bazylią i płatkami parmezanu.
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem
Składniki dla 4 osób:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 200 g pokrojonego w drobne paseczki chudego wędzonego boczku
- 200 g ugotowanych i posiekanych borowików
- 200 g sparzonych liści szpinaku
- 2 posiekane szalotki
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
- 1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
- 1 ugotowane na twardo, posiekane jajko
- Sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
- 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć szalotkę, boczek, borowiki i czosnek, następnie dodać mięso i chwilę oddusić. Do tak przygotowanego mięsa dodać jajko i szpinak, całość doprawić do smaku i zestawić z ognia. Rozmrożone ciasto francuskie podzielić na dwie części. Połową ciasta wyłożyć tortownicę, ułożyć farsz i przykryć drugą częścią. Tak przygotowaną tartę posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć ciasto i piec 45 minut w temperaturze 200°C. Upieczoną tartę podawać z bukietem sałat sezonowych oraz sosem polskim Prymat przygotowanym zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN