Materiał promocyjny

Ewa Kasprzyk w kuchni DDTVN

W najbliższym czasie będzie można zobaczyć aktorkę w spektaklu "Berek” wystawianym w warszawskim Teatrze Kwadrat. A dzisiaj możecie zobaczyć ją w naszej kuchni.

Sałatka z pikantnym mielonym indykiem

Składniki dla 4 osób:

  • 1 główki sałaty lodowej
  • 1 pęczek rukoli
  • 5 żółtych pomidorów koktajlowych
  • 5 czerwonych pomidorów koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczka bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kromki pieczywa tostowego bez skóry
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 8 pieczarek
  • 100 g chudego boczku
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
  • Sól czosnkowa, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • Kumin, kardamon do smaku
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • 4 rzodkiewki
  • 1 op. sosu włoskiego Prymat

Sposób przygotowywania:

Posiekaną cebulę, paski bekonu, plastry czosnku i mielone mięso z indyka podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. Na innej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojone pieczywo tostowe z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć na chrupko pieczarki pokrojone w cząstki i doprawić do smaku. Umyte sałaty pokroić lub porwać na małe kawałki, dodać pokrojone pomidory, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz czerwoną i białą cebulę. Sos przygotować zgodnie z informacją umieszczoną na opakowaniu i wlać do sałatki. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku, posypać aromatycznym mięsem z indyka, chrupiącymi pieczarkami i grzankami czosnkowymi. Przed podaniem danie posypać posiekanym szczypiorkiem, bazylią i płatkami parmezanu.

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 200 g pokrojonego w drobne paseczki chudego wędzonego boczku
  • 200 g ugotowanych i posiekanych borowików
  • 200 g sparzonych liści szpinaku
  • 2 posiekane szalotki
  • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
  • 1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
  • 1 ugotowane na twardo, posiekane jajko
  • Sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć szalotkę, boczek, borowiki i czosnek, następnie dodać mięso i chwilę oddusić. Do tak przygotowanego mięsa dodać jajko i szpinak, całość doprawić do smaku i zestawić z ognia. Rozmrożone ciasto francuskie podzielić na dwie części. Połową ciasta wyłożyć tortownicę, ułożyć farsz i przykryć drugą częścią. Tak przygotowaną tartę posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć ciasto i piec 45 minut w temperaturze 200°C. Upieczoną tartę podawać z bukietem sałat sezonowych oraz sosem polskim Prymat przygotowanym zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości