Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny, chociaż smak może zaskoczyć!
Opuncja - właściwości i zastosowanie
Owoce opuncji zanim dojrzeją, są w kolorze zielonym, a gotowe do jedzenia zmieniają kolor na żółty, czerwony lub pomarańczowy - zależnie od odmiany kaktusa. W konsystencji ich miąższ przypomina gruszkę, chociaż jest bardziej soczysty i nie zawiera sklerenchymy. Jest kwaskowata w smaku i orzeźwiająca, a przy tym niskokaloryczna, ponieważ zawiera tylko 60 kcal na 100 gramów. W kraju pochodzenia spożywane są często na surowo, ale można z nich przygotowywać też różne przetwory, które dalej mogą posłużyć do zrobienia ciast i deserów.
Zobacz wideo: Kaktusy - dzieci Słońca
Opuncje powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie dwa dni, w lodówce można przechowywać ją dłużej. Obierając owoc, trzeba uważać na kolce, które mogą wbić się w dłonie. Owoce bogate są w witaminę C, wapń i fosfor, a także antyoksydanty i aminokwasy. Nie należy jeść jej za dużo, gdyż ma one delikatne właściwości przeczyszczające - może być więc dobrym sposobem na pobudzenie pracy jelit.
Dżem z opuncji - przepis krok po kroku
Składniki:
- owoce opuncji - 1 kg,
- cukier - 1kg,
- woda - 200 ml,
- sok z cytryny - 30 ml.
Sposób przygotowania:
- Owoce opuncji umyć, przekroić na pół i wydobyć z nich miąższ.
- Całość przełożyć do rondla z grubym dnem i zasypać cukrem, dolać sok z cytryny. Dolać szklankę wody.
- Całość gotować, aż zgęstnieje - około 2-6 godzin.
- Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoików. Następnie zawekować poprzez wstawienie słoików do wody i gotowanie ich przez około 15 minut.
Tak przygotowany dżem można przechowywać do około 6 miesięcy w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Do dżemu z opuncji nie potrzeba żadnych substancji zagęszczających, gdyż w owocach znajdują się pektyny - naturalne substancje żelujące. Smacznego!
Zobacz także:
- Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?
- Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: fotografiche/Getty Images