Koktajlo
Składniki:
kubek ugotowanej kaszy jaglanej
2 garści szpinaku baby
300 ml mleka migdałowego lub sojowego
8-10 śliwek węgierek
1/2 awokado
banan
Przygotowanie:
Przygotowujemy kaszę jaglaną i wodę, proporcje 1:1. Kaszę zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy do momentu wygotowania wody. Garnek z kaszą pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Kaszę jaglaną, szpinak, śliwki, awokado i banana przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko migdałowe/sojowe. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Śliwki i banan są naturalnie słodkie, z powodzeniem zastąpią cukier w tym przepisie
Burgery
Składniki:
60 g mięsa wołowego mielonego
8 śliwek węgierek
2 łyżki posiekanej kolendry
liście sałaty rzymskiej
4 bułki hamburgerowe
15 g suszonych śliwek
duża czerwona cebula
3 łyżki octu brzoskwiniowego
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1,5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 min. dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie, ocet brzoskwiniowy, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 min. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 min. całość odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze rozgrzewamy grilla. Jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 min. z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
Krewetki
Składniki:
125 g krewetek Black Tiger
125 g czarnego makaronu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
kawałek (ok. 1/3) papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cząstki cytryny do podania
mascarpone
Przygotowanie:
Na patelni topimy masło z 1 łyżką oliwy oraz z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 min. aż czosnek zmięknie. Dodajemy drugą łyżkę oliwy, wkładamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i smażymy przez ok. 1/2 min. Przewracamy krewetki na drugą stronę i smażymy przez kolejne 1/2 min. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy, polewamy dodatkową oliwą extra vergine. Podajemy z cząstkami cytryny i łyżką mascarpone.
Muffinki na śniadanie
Składniki:
2 liście jarmużu lub szklanka liści szpinaku
2 jajka
1/3 cukinii
40 g sera koziego (w kawałku)
1/2 ząbka czosnku, startego
łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
pomidor
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jarmuż myjemy, odcinamy liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucamy na wrzątek i blanszujemy (trzymamy we wrzątku przez ok. 3 min.), odcedzamy i siekamy na desce. Szpinak wykładamy na patelnię i podgrzewamy, mieszając przez ok. minutę aż zwiędnie, grubo siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce ubijamy jajka, dodajemy jarmuż lub szpinak, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) smarujemy oliwą lub roztopionym masłem, napełniamy masą, na wierzchu kładziemy plasterek pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy i oliwą i pieczemy przez 15 min.
Frittata
Składniki:
łyżka masła
ząbek czosnku, starty
duża garść szpinaku
4 jajka
2 łyżki mleka
pomidor
125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
sól morska i czarny pieprz
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy patelnię, którą możemy wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wycinamy szypułki, następnie doprawiamy solą i posypujemy ziołami. W głębokim talerzu ubijamy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą. Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzewamy masło, klarujemy. Dodajemy starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund, ale tak aby się nie spalił, dodajemy szpinak. Podsmażamy na małym ogniu ok. 2-3 min. (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.
Mieszamy, wlewamy masę jajeczną, układamy kawałki pomidora i sera, doprawiamy pieprzem i pozostałym oregano. Smażymy przez ok. 2 min., następnie wstawiamy do piekarnika (bez przykrycia) na 15 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN