Chlebek bananowy z grillowanym bekonem i fasolką
(drugie śniadanie dla pracowników fizycznych)
Składniki:
264 g cukru
113 g masła
2 jajka
3 łyżki kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody
328 g mąki
2 1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany (zmiażdżone na pastę)
264 g orzechów włoskich
Do podania:
8 plastrów bekonu
8 ugotowanych i pokrojonych w plastry jajek
Przygotowanie:
W misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i zmiksuj. Dodaj banany, mąkę i orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj. Przelej masę do natłuszczonej keksówki i piecz 40- 45 minut w 180 st. Przed pokrojeniem ostudź chlebek (co najmniej 30 minut). Podawaj z majonezem, jajkami i bekonem.
Domowy majonez
Składniki:
łyżka angielskiej musztardy
2 żółtka
1 łyżka octu z białego wina
szczypta soli
biały pieprz
300 ml oliwy
Przygotowanie:
Zmiksuj żółtka, musztardę i ocet winny w misce. Stopniowo, bardzo powoli wlewaj oliwę. Cały czas mieszaj, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj majonez na chlebie i podawaj z bekonem i plastrami jajek.
Maca z humusem
(drugie śniadanie dla osób, które pracują w domu)
Składniki:
4 kawałki macy
Humus:
2 pieczone papryki
4 łyżki oliwy
4 łyżki soku z cytryny
200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki humusu zmiksuj w robocie kuchennym. Podawaj z macą.
Muffiny z jabłkami i marchewką
(drugie śniadanie dla pracowników biurowych)
Składniki
2 lekko roztrzepane jajka
80 g drobnego cukru
240 ml mleka
100 g rozpuszczonego masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
szczypta cynamonu
2 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
200 g startej marchewki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wgłębienia foremki na muffinki wyłóż specjalnymi papierkami. Zmiksuj jajka z cukrem, mlekiem i masłem. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon do miski. Wymieszaj. Dodaj posiekane jabłko i wymieszaj. Do foremek nakładaj ciasto (powinno wypełnić foremkę to 1 wysokości). Na cieście ułóż marchewkę. Przykryj pozostałym ciastem, tak żeby wypełnić całą foremkę. Piecz 30-35 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN