Krewetki w białym winie
Składniki:
krewetki tiger 500 g
masło 125 g
czosnek 4-5 ząbków
koperek
pietruszka
białe wino 125 g(1/2 szklanki)
szpinak (może być paczkowany, kilka dużych liści)
pieprz
sól
Przygotowanie:
Roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek, koperek, pietruszkę, kilka liści szpinaku, następnie dodać krewetki, dusić kilka minut, dodać białe wino, szczyptę soli i pieprzu.
Ryż w sosie curry
Składniki:
ryż
masło 125 g
cebula 1 sztuka
mleko 250 (może być zwykłe)
trawa cytrynowa
curry
Przygotowanie:
Ugotować ryż. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Zrumienić na maśle razem z curry, następnie dodać szklankę mleka i kilka listków trawy cytrynowej, dusić na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać ugotowany ryż
Sałatka z cukinią i serem feta
Składniki:
cukinia (2 średnie)
mięta, kilka listków
feta
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zgrillowaną cukinię wymieszać z serem feta, dodać miętę i oliwę z oliwek
Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym
Składniki:
polędwiczki wieprzowe 250
ocet balsamiczny 300 ml
masło 100
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
szałwia, kilka listków
duży ziemniak 1 szt.
sól morska
szczypior
kwaśna śmietana
pomidorki cherry 1 gałązka
oliwa z oliwek
cukier 1 duża łyżka
Przygotowanie:
Ziemniak posolić, polać oliwą i włożyć do piekarnika na 180 stopni na 25 min. Polędwiczki podsmażyć po 30 sek. z każdej strony, zdjąć z ognia, dodać pieprz i sól. Włożyć do piekarnika na ostatnie 10 min pieczenia ziemniaka.
Sos:
Na łyżce oliwy, podsmażyć na patelni cebulę, czosnek, następnie dodać 300ml octu balsamicznego, łyżkę cukru, poczekać do odparowania połowy objętości z patelni. Dodać masło, posiekaną szałwię i gotować 2 min. cały czas mieszając. Na 4 min przed końcem pieczenia ziemniaka dodać do polędwiczek gałązkę pomidorków cherry polać oliwą z oliwek.
Po zakończeniu pieczenia wyjąć i pokroić polędwiczkę w plastry, ułożyć na talerzu, oblać sosem, położyć przekrojonego na pół ziemniaka i dodać śmietanę, szczypiorek i gałązkę cherry.
Deser owocowy z czekoladą
Składniki:
truskawki 250
maliny 250
borówki 250
czekolada mleczna 2 tabliczki
jajko
wódka żołądkowa gorzka 20 ml
Przygotownie:
Włożyć owoce do pucharków. Roztopić czekoladę. Jajko-ubić na sztywną pianę, wlać wódkę i wymieszać. Następnie polać owoce czekoladą, dodać ubitą pianę i włożyć na 2 min do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni (z grzaniem od góry).
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN