Daria Widawska i Alan Andersz w kuchni

Oprócz przygotowania kilku smacznych dań Daria i Alan opowiedzieli nam o akcji "Kup indeks".

Krewetki w białym winie

Składniki:

krewetki tiger 500 g

masło 125 g

czosnek 4-5 ząbków

koperek

pietruszka

białe wino 125 g(1/2 szklanki)

szpinak (może być paczkowany, kilka dużych liści)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek, koperek, pietruszkę, kilka liści szpinaku, następnie dodać krewetki, dusić kilka minut, dodać białe wino, szczyptę soli i pieprzu.

Ryż w sosie curry

Składniki:

ryż

masło 125 g

cebula 1 sztuka

mleko 250 (może być zwykłe)

trawa cytrynowa

curry

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Zrumienić na maśle razem z curry, następnie dodać szklankę mleka i kilka listków trawy cytrynowej, dusić na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać ugotowany ryż

Sałatka z cukinią i serem feta

Składniki:

cukinia (2 średnie)

mięta, kilka listków

feta

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zgrillowaną cukinię wymieszać z serem feta, dodać miętę i oliwę z oliwek

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 250

ocet balsamiczny 300 ml

masło 100

cebula 1 szt.

czosnek 1 ząbek

szałwia, kilka listków

duży ziemniak 1 szt.

sól morska

szczypior

kwaśna śmietana

pomidorki cherry 1 gałązka

oliwa z oliwek

cukier 1 duża łyżka

Przygotowanie:

Ziemniak posolić, polać oliwą i włożyć do piekarnika na 180 stopni na 25 min. Polędwiczki podsmażyć po 30 sek. z każdej strony, zdjąć z ognia, dodać pieprz i sól. Włożyć do piekarnika na ostatnie 10 min pieczenia ziemniaka.

Sos:

Na łyżce oliwy, podsmażyć na patelni cebulę, czosnek, następnie dodać 300ml octu balsamicznego, łyżkę cukru, poczekać do odparowania połowy objętości z patelni. Dodać masło, posiekaną szałwię i gotować 2 min. cały czas mieszając. Na 4 min przed końcem pieczenia ziemniaka dodać do polędwiczek gałązkę pomidorków cherry polać oliwą z oliwek.

Po zakończeniu pieczenia wyjąć i pokroić polędwiczkę w plastry, ułożyć na talerzu, oblać sosem, położyć przekrojonego na pół ziemniaka i dodać śmietanę, szczypiorek i gałązkę cherry.

Deser owocowy z czekoladą

Składniki:

truskawki 250

maliny 250

borówki 250

czekolada mleczna 2 tabliczki

jajko

wódka żołądkowa gorzka 20 ml

Przygotownie:

Włożyć owoce do pucharków. Roztopić czekoladę. Jajko-ubić na sztywną pianę, wlać wódkę i wymieszać. Następnie polać owoce czekoladą, dodać ubitą pianę i włożyć na 2 min do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni (z grzaniem od góry).

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości