Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Owocowy krem
Składniki:
500 ml śmietanki 36%
300 g rabarbaru
150 g cukru
5 żółtek
2 łyżki brązowego cukru
Laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę, wysp go na blachę i posyp 2-3 łyżkami cukru. Wstaw do gorącego piekarnika na 15-20 minut. Rabarbar powinien zmięknąć i puścić trochę soku. Przełóż go na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Śmietankę zagotuj z rozcięta laską wanilii. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, wlej do niej śmietankę, wyciągnij laskę wanilii. Do żaroodpornych naczyń przełóż rabarbar, zalej go masą jajeczną. Piecz ok. 40 minut w kąpieli wodnej w piekarniku o temperaturze 160 stopni. Gotowy krem schładzaj w lodówce. Tuż przed podaniem posyp go brązowym cukrem i skarmelizuj używając palnika.
Owocowa śmietanka
Składnniki:
500 ml śmietanki 36%
150 g truskawek
150 g rabarbaru
4 łyżki cukru
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Laska wanilii
Przygotowanie:
Śmietankę zagotuj z przecięta na pół laską wanilii i cukrem. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Odlej trochę gorącej śmietanki i rozpuść w niej żelatynę, następnie wymieszaj z resztą płynu. Śmietankę przelewaj do wysokich szklanek (do 0,5 wysokości), wstaw do lodówki na ok. 1 h, aż masa stężeje. Rabarbar i truskawki umyj, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni skarmelizuj 3 łyżki brązowego cukru, wrzuć rabarbar, dolej odrobinę wody, duś ok. 5-7 minut, wrzuć truskawki, gotuj przez 5 minut. Jeśli mus będzie dla ciebie za kwaśny, dodaj jeszcze trochę cukru. Całość zmiksuj używając blendera. Gdy mus ostygnie, za pomocą łyżki nakładaj go do szklanek z kremem waniliowym.
Czekoladowa beza z truskawkami
Składniki - Beza:
6 białek
2 łyżki kakao
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka octu
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem:
400 g śmietanki 36%
300 g truskawek
250g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier, kakao, ocet. Wrzuć też kawałki czekolady, wymieszaj łyżką. Czekoladową pianą wyłóż na papier do pieczenia (najlepiej, jeśli uda ci się uformować zgrabne koło). Wstaw do gorącego piekarnik (170 stopni), a po chwili zmniejsz do 140-150 stopni. Piecz ok. 80 minut, zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubij, dodaj cukier i serek, ubij na gładką masę. Na wystudzonej bezie połóż grubą warstwę kremu, udekoruj truskawkami.
Ciasto rabarbarowe z bezą
Składniki:
250 g mąki
150 g cukru
150 g masła
2 łyżki bułki tartej
2 żółtka
2 białka
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka cukru z wanilią
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z pokrojonym w kostkę masłem, żółtkami, 3 łyżkami cukru. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Rabarbar pokrój w kostkę, zasyp 5 łyżkami cukru i odstaw, by puścił sok. Ciasto podziel na dwie części. Jedną wylep dno tortownicy. Rabarbar odsącz, wymieszaj z bułką tartą i przełóż go do tortownicy, przykryj drugą połową ciasta (nie musisz jej wałkować możesz np. zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) na 25 minut. Białka ubij na sztywno, dodaj pozostały cukier. Na podpieczone ciasto wyłóż ubite białka, wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN