Przekąski
Terrine z pieczonych warzyw i koziego sera podane z grzankami
Składniki:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 bakłażany
1 cukinia
20 dkg koziego sera
20 dkg sera twarogowego
20 zielonych oliwek
świeży tymianek
3 kromki pieczywa tostowego
Przygotowanie:
Grillujemy bakłażana i cukinię, uprzednio pokrojone w cienki plastry. Pieczemy paprykę, zdejmujemy skórkę, kroimy wzdłuż na 2-cm szerokości kawałki. Miksujemy kozi ser, dodajemy również twarogu oraz tymianku. W prostokątnej blaszce do pieczenia układamy kolejne warstwy: bakłażan, masa twarogowa, cukinia, papryka, oliwki, masa twarogowa, itd. Wierzch dociskamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy teinę z blaszki i kroimy na plastry 2-cm grubości, podajemy na talerzy z tostami.
Ragout z krewetek podane w vol-au-vent ze szparagami
Składniki:
1 kg surowych krewetek
2 marchewki
2 cebule
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany 36%
5 dkg masła
czosnek
koperek
sól
cukier
pieprz
Vol-au-vent z ciasta francuskiego, szparagi do dekoracji
Przygotowanie:
Obrać i oczyścić krewetki – osuszyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać masło na patelni masło, dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i dwie łyżeczki cukru, smażymy na małym ogniu, dodajemy krewetki i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Dodajemy wino białe, koncentrat Soł, pieprz do smaku i zaprawiamy śmietanką. W ostatniej fazie dodajemy koperek. Napełniamy uprzednio podgrzane w piekarniku vol-au-vent. Szparagi do dekoracji ułożone na talerzu, wszystko podjemy na ciepło.
Sałatka z marynowaną piersią z kaczki z dressingiem balsamicznym oraz grzankami
Składniki:
1 sałaty lodowej
1 sałaty karbowanej
3 liście sałaty radachio
5 dkg roszponki
1 pierś z kaczki
2 kromki pieczywa tostowego
Dressing:
10 dkg oliwy
3 dkg octu balsamicznego
łyżeczka musztardy
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kaczki nacieramy solą, pieprzem czosnkiem i okładamy obranymi jabłkami, przykrywamy szczelnie folią i na 24 godz. wkładamy do lodówki. Smażymy pierś z kaczki na oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony tak aby w środku była różowa, ale nie surowa. Po wystygnięciu kroimy na 3-4 mm. plastry. Duże kawałki sałaty rozkładamy na talerzu, na sałacie kładziemy 5 plastrów kaczki, polewamy dressingiem i posypujemy grzankami oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupy
Dwukolorowy krem z papryki
Składniki:
5 żółtych papryk
5 czerwonych papryk
1 cebula
1 l wywaru warzywnego
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Nie mieszamy kolorów papryki. Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić na małą kostkę i podsmażyć na oliwie z cebulką. Tak samo postępujemy z żółtą papryką. Jeśli papryka czerwona już ostygnie łączymy z wywarem i miksujemy w blenderze – uzyskujemy kremową konsystencję. Ten sam zabieg z żółtą papryką. Dosmażamy. Do głębokiego talerza wlewamy równocześnie dwa kolory otrzymanego płynu – bardzo delikatnie, tak by nie wymieszać kolorów. Podajemy na ciepło.
Krem z porów z pieczonymi migdałami
Składniki:
1 por
2 kg ziemniaków
1 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
sól
pieprz
cukier
10 dkg pieczonych płatków migdałów
śmietana 36%
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Pory (białe części) kroimy na drobne paski i podsmażamy na maśle razem z ziemniakami. Łączymy z wywarem i miksujemy tak by powstała aksamitna konsystencja, zaprawiamy śmietaną i dosmaczamy. Podajemy na ciepło na głębokim talerzu, na wierzchu posypujemy pieczonymi płatkami migdałów
Chłodnik z pomidorów
Składniki:
1 kg pomidorów
1 kg ogórków
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
5 dkg oliwy z oliwek
1 l wywaru warzywnego
2 dkg soku z cytryny
sól
pieprz
kolendra
szczypior
100 ml wytrawnego wermutu
tabasco
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórę i usunąć nasiona. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, odłożyć 20%, pozostałe zmiksować z wywarem, doprawić solą, cukrem, pieprzem, tabasco i sokiem cytryny, dodać posiekanej kolendry, wermutu i oliwy z oliwek. Dodać do zupy pozostawioną cześć pokrojonych warzyw i wymieszać. Podawać na zimno z grzankami serowymi
Dania główne
Polędwiczki wieprzowe w objęciach szynki parmeńskiej w sosie rozmarynowym , podane z pieczonymi warzywami
Składniki:
2 sztuki polędwiczek wieprzowych
6 plastrów szynki parmeńskiej
1 marchew
tymianek
rozmaryn
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
4 dag oliwy z oliwek
50 ml koniaku
80 dkg pieczonych warzyw: papryka, cukinia, bakłażan
Przygotowanie:
Polędwiczki obsmażyć na oliwie przez dwie minuty z każdej strony, owinąć szynką parmeńską i smażyć przez kolejne 3 minuty z każdej strony. Na pozostały ze smażenia tłuszcz włożyć cebulę, marchewkę, zioła, czosnek, dodać masło, chwilę poddusić, dodać koniak, podlać wywarem i odparować w 50%. Przecedzić, doprawić. Na talerzu ułożyć mięso pieczone warzywa oraz podlać sosem – udekorować rozmarynem.
Makaron penne z ragout z piersi kurczaka, ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, oliwkami, w delikatnym sosie śmietanowym
Składniki:
50 dkg makaronu penne
2 sztuk piersi z kurczaka
10 dkg świeżego szpinaku
20 czarnych oliwek
10 dkg suszonych pomidorów
1 cebula
150 ml śmietany
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Piersi oczyścić, pokroić małą kostkę. N patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, następnie piersi z kurczaka, smażyć kilka minut aż lekko się zrumienią. Dodać szpinak, oliwki i suszone pomidory, zaprawić śmietaną i doprawić. Dodać makaron do potrawy, wymieszać i przełożyć na talerz, natychmiast serwować.
Grillowane plastry polędwicy wołowej z borowikami, podane z placuszkami drożdżowymi
Składniki:
70 dkg polędwicy wołowej
50 dkg borowików
1 cebula
100 ml śmietany
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Polędwicę oczyścić, pokroić w 2-cm grubości plastry. Grzyby pokroić , na oliwie z dodatkiem masła podsmażyć cebulę, dodać borowiki i chwilę dusić, posolić i popieprzy, zaprawić śmietaną. Polędwicę grillujemy po 3 minuty z każdej strony, układamy na talerzu na placuszkach drożdżowych, dodajemy sos z borowikami – dekorujemy.
Desery
Panna cotta w sosie malinowym
Składniki:
500 ml śmietany 36%
1 laska wanilii
4 dkg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Sos:
20 dkg malin
2 dkg cukru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Śmietanę zagotować z laską wanilii, cukrem i cukrem waniliowym , dodać żelatynę, przecedzić i napełnić foremki, włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Sos: zmiksować maliny z cukrem dodać sok z cytryny, przecedzić. Sos wlać centralnie na talerz, położyć mus i udekorować.
Truskawki z bitą śmietaną
Składniki:
15 dkg truskawek
5 dkg bitej śmietany
mięta
Przygotowanie:
W szklance do Martini ułożyć oczyszczone truskawki, nałożyć bitą śmietanę, dekorujemy świeżą miętą.
Deser porucznika Borewicza
Składniki:
1 ananas
500 ml lodów waniliowych
50 dkg konfitury z wiśni
30 dkg bitej śmietany
30 dkg czekolady
Przygotowanie:
Obrać ananasa, ukroić gruby plaster, wydrążyć środek. Na głęboki talerz wlać gorące konfitury, położyć plaster ananasa, jedną gałkę lodów, zalać wszystko gorącą czekoladą i dodać bitej śmietany. Natychmiast podawać.
Palce lizać!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN