Bagietka Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską
Składniki:
2 bagietki
200 g borowików mrożonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany
2 ogórki kiszone
szczypiorek, koperek, natka, pietruszki
krakowska sucha - kilka plastrów
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone borowiki. Zalewamy śmietaną i na koniec dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę i obrane ze skóry. Jeszcze zielenina, pieprz i odrobina soli. Bagietkę przecinamy wzdłuż i robimy w środku miejsce na sos. Posypujemy serem żółtym i na koniec układamy plastry suchej krakowskiej. Zapiekamy w piekarniku.
Sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem
Składniki:
1 okrągły chleb pszenny
1 szklanka mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
20 g masła
Przygotowanie:
Z chleba ścinamy skórę, środek zaś przekrawamy wzdłuż tworząc 2 okręgi. Każdy namaczamy w mleku z jajkami oraz przyprawami. Na dno tortownicy układamy jeden krążek i zamykamy tortownicę.
300 g wątróbki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
60 g boczku wędzonego
mąka, pieprz czarny, sól
koperek
Przygotowanie:
Wątróbkę pozbawiamy włókien białych i lekko oprószamy mąką z czarnym pieprzem. Na patelni przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Wyjmujemy i na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i boczek. Chwilę smażymy, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i na koniec koperek. Taką potrawkę wykładamy na pieczywo w tortownicy i przykrywamy drugim. Dociskamy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną
Składniki:
1 chleb wiejski
300 g kaszanki
200 g kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki kminku
4 pomidory
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy al dente. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z dodatkiem cebulki, kminku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Chleb kroimy w grube kromki, wykładamy kapustę, kaszankę. Pomidory kroimy w drobną kostkę i łączymy z cebulką, octem winnym oraz solą i pieprzem. Kromki wstawiamy do piekarnika, przed podaniem posypujemy pomidorkami.
Zapiekanka, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym
Składniki:
1 opakowanie chałki
750 ml mleka
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
80 g cukru
puszka ananasów
rodzynki
Przygotowanie:
Chałkę kroimy w grube plastry, obcinamy skórę. Smarujemy masłem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy plastry chałki. Z pozostałych plastrów kroimy kostkę, podobnie kroimy ananasa. Ananasa mieszamy z kostką i rodzynkami, a następnie wykładamy na kromki chałki. Mleko mieszamy z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Zalewamy wszystko i odstawiamy, aż płyn prawie zostanie wchłonięty. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN