Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie

Chlebek kokosowy krojony przez osobę
Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie
Źródło: yipengge/Getty Images
Chlebek kokosowy to rodzaj słodkiego pieczywa, które idealnie nadaje się zarówno do słodkiego śniadania, jak i na deser. Można go robić w wersji fit, zamieniając cukier na różnego rodzaju niskokaloryczne słodziki. Sprawdź, z czym go można podawać i jak prosto zrobić według naszego przepisu.

Z wierzchu chrupiąca skórka, a wewnątrz pyszne, miękkie wnętrze. To właśnie chlebek kokosowy, który idealnie pasuje do owoców i deserów.

Z czym jeść chlebek kokosowy?

Chlebek kokosowy jest lekko słodki, a wykonując go samemu, można go dodatkowo posłodzić. Idealnie sprawdzi się zatem jako słodki dodatek lub baza zarówno do śniadań, jak i deserów. Pysznym i zdrowym połączeniem będzie podanie go ze świeżymi owocami. Jednak, kiedy zimą brakuje takich owoców, można go podawać z konfiturami lub dżemami. Można je przygotowywać samemu, dzięki czemu będą lepsze i zdrowsze niż sklepowe.

Zobacz wideo: Szybko, zdrowo i smacznie

Szybko, zdrowo i smacznie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Chlebek kokosowy można także podawać z jogurtami - naturalnymi lub owocowymi, w zależności od tego, które wolimy. Idealnie sprawdzi się również w połączeniu z twarożkiem i miodem.

Kuchnia kokosowa
Materiał promocyjny

Kuchnia kokosowa

Chlebek kokosowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • napój kokosowy - 300 ml,
    • jaja - 2,
      • ekstrakt waniliowy - 3 krople,
        • olej kokosowy - 75 g,
          • mąka pszenna - 300 g,
            • wiórki kokosowe - 150 g,
              • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
                • cukier - 125 g (jeśli chce się słodszy można dodać do 200 g cukru).

                  Sposób przygotowania:

                  1. Olej kokosowy delikatnie rozgrzać, aby stał się płynny. Można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
                    1. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier puder wsypać do jednego dużego naczynia.
                      1. Jajka roztrzepać, dodać mleko roślinne i ekstrakt.
                        1. Do naczynia z suchymi składnikami powoli wlewać mleko wymieszane z jajkami i mieszać aż do połączenia składników.
                          1. Na koniec dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
                            1. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez 35-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Najlepiej ustawić grzanie góra-dół.
                              1. Chlebek ostudzić lub podawać jeszcze ciepły.

                                Jeśli chce się uzyskać bardziej świąteczny smak, do chlebka można dodać cynamonu i kardamonu w ilości po pół łyżeczki. Dzięki tym przyprawom będzie miał bardziej korzenny smak i aromat.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: MadamEdith

                                Źródło zdjęcia głównego: yipengge/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana