Wielkie Gotowanie na antenie TVN
Podczas dwugodzinnego show w TVN pokazaliśmy, że gotowanie to przede wszystkim świetna forma rozrywki. Kulinarne wyzwania mogą być przecież idealnym antidotum i swoistą terapią, która pomaga nam w tych trudnych czasach. Zaraz po sobotnim wydaniu „Dzień Dobry TVN” rozpoczęliśmy "Wielkie gotowanie" z gwiazdami – Michelem Moranem, Mateuszem Gesslerem, Dorotą Wellman i Ewą Drzyzgą. Naszych mistrzów gotowania i pieczenia wspierała m.in. Ania Starmach, która upiekła pyszne brownie. Tylko nam zdradziła przepis na ten prosty i sprawdzony deser.
Brownie z masłem orzechowym
Składniki:
Spód
- 300 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao (może być inny rodzaj, od niego zależy smak brownie)
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 3 jajka
- garść orzechów pekan lub innych twoich ulubionych orzechów
Krem
- 300 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g cukru pudru
- 250 g masła orzechowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło pokrój, umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej,
- Jajka wymieszaj rózgą, dodawaj wąskim strumieniem czekoladę, dosypuj partiami mąkę, wymieszaj,
- Orzechy posiekaj, dodaj do masy,
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm),
- Piecz około 25 minut w 170 stopniach,
- Mascarpone ubij ze śmietanką, dodaj masło i sól, ubijaj przez chwilę,
- Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta,
- Włóż do lodówki na minimum 2 godziny,
- Mniam!
Zobacz także:
„Wielkie gotowanie w TVN”. Ewa Drzyzga: "To idealny moment, żeby się uczyć od mistrzów"
Cinnamon Rolls i Yorkshire pudding – idealne na Europejski Dzień Śniadania
Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego
Autor: Adrianna Kowalczyk
Konsultant: Paweł Jaskulski