Pasta z wędzonej ryby z grzankami
Składniki:
200 g wędzonej ryby (np. łososia, halibuta)
1 posiekana czerwona cebula
1 posiekana mała papryczka chili
100 g masła
sok z połowy cytryny
1 szklanka śmietany (12- 18%)
pieprz
Przygotowanie:
Usuń z ryby ości i skórę, podziel mięso na płatki. Na połowie masła podsmaż cebulę i chili. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz rybę, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw pieprzem. Zmiksuj wszystko w blenderze na gładką pastę. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki żeby stężała. Podawaj z grzankami.
Smażony halibut z warzywami w glazurze różanej
Składniki:
200 g filetów z halibuta
2 obrane marchewki
1 seler naciowy
100 g klarowanego masła
100 g oliwy
50 g posiekanych oliwek
4 różne warzywa
50 ml syropu z dzikiej róży
Przygotowanie:
Włóż warzywa do garnka, zalej wodą, dodaj syrop różany, sól i pieprz. Warzywa mają się ugotować i pokryć delikatną glazurką. Posmaruj rybę oliwą, dopraw solą i pieprzem, ułóż na wierzchu masło i oliwki. Upiecz w piecu, podawaj z warzywami.
Dorsz smażony w głębokim tłuszczu z sałatką z kuskusu i jabłek
Składniki:
200 g filetów z dorsza
1 szklanka mąki
1 szklanka schłodzonej wody mineralnej
1 jajko
sok z cytryny
50 g posiekanych jabłek
50 g posiekanych kasztanów
50 g posiekanej mięty
200 g ugotowanego kuskusu
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z jajkiem i wodą. Rybę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Lekko oprósz mąką, zanurz w mące połączonej z jajkiem. Smaż w głębokim tłuszczu, aż ryba będzie rumiana. Podawaj z sałatką. Sałatka: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
Przepis autorstwa Joseph Seeletso.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN