Materiał promocyjny

Amerykańska kuchnia Isis Gee

Isis Gee napisała kilka miesięcy temu piosenkę dla prezydenta Obamy. Times of changes powstała ponad pół roku temu w Nowym Jorku. Przy produkcji utworu Isis pomagał producent Kiki Lesendrica. Wokalistka zaangażowała do tego projektu najpopularniejszy w Ameryce chór gospel "Harlem Gospel Choir".

Placek nadziewany kurczakiem

Amerykański placek zazwyczaj nadziewany jest mięsnym wypełnieniem(zazwyczaj z wołowiny, kurczaka lub indyka), sosem oraz warzywnym mixem (marchewka, ziemniaki, zielona fasolka, groszek) Zamrożone placki są często dostępne w różnych rozmiarach.

Składniki:

  • 4.5 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 4.5 łyżki mąki
  • 1.5 szklanki mleka
  • 0.5 bulionu rosołowego
  • 2.5 szklanki pokrojonego gotowanego kurczaka
  • 1 do 1 łyżeczki liści tymianku, zgniecionych
  • 1 do 1 łyżeczki papryki
  • 1 i 1 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2.5 szklanki pokrojonego selera
  • 1 szklanka pokrojonych marchewek
  • 3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 szklanki pokrojonej cebuli
  • 1 średniej wielkości pomidor bez skóry
  • Pasztecik dla 2 osób ( gotowe ciasto na pasztet)
  • 9 calowej głębokości naczynie
  • Okrągłe szklane naczynie do pieczenia placka

Przygotowanie:W dużym rondlu rozpuścić masło. Zmiksować z mąką na gładką masę. Dodać mleka i bulion rosołowy. Gotować ciągle mieszając przez 3 minuty albo dopóki zgęstnieje. Dodać i zmiksować zioła później dodać kurczaka. Ostudzić. W między czasie ugotować w litrze wody warzywa. Nagrzać piekarnik. Dodać gorące, odcedzone warzywa do mikstury z kurczaka i dobrze wymieszać. Wlać nadzienie do masy na placek, zakryć nadzienie ciastem i nacisnąć, żeby przywarło do reszty ciasta. Na górze naciąć trochę ciasto przed pieczeniem. Piec 30 minut dopóki nie będzie złocisto brązowe. Podawać na ciepło.

Grandma and Mom’s Lasagne:

Ponieważ kuchnia amerykańska kształtowała się pod wypływem różnych kuchni emigranckich Isis postanowiła w DDTVN przygotować lasagnie, która kojarzy jej się z czasami gdy mieszkała w Stanach. Lasagne, którą przygotowywała jej babcia, potem mama, a którą teraz gotuje Isis.

Składniki:

  • Duże prostokątne szklane naczynie żaroodporne
  • 0.45 kg hamburgera/mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżonego
  • 1 łyżka stołowa bazylii (całej, nie pokrojonej)
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 0.45 kg pomidorów w puszce
  • 1 szklanka pasty pomidorowej
  • 300 gr lasagne
  • 3 szklanki kremowego serka wiejskiego
  • 0.5 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki stołowe pietruszki
  • 2 ubite jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.45 kg mozzarelli cienko pokrojonej

Przygotowanie

Podsmażyć mięso I dodać 5 kolejnych składników. Smażyć wszystko przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron, odcedzić i osuszyć. 1 płat lasagni włożyć do żaroodpornego naczynia. Rozsmarować serek wiejski, posypać parmezanem I nałożyć mięsne nadzienie. Powtórzyć warstwy kilka razy. Piec w piekarniku ok 30 minut. Po wyjęciu lasagna powinna postać 10 min zanim ją pokroimy.

Niesamowita panga Janiny:

To przepis na ulubione danie Isis, które robi w Polsce jej teściowa.

Składniki:

  • Duże naczynie żaroodporne
  • Tarka do sera
  • 5-6 dużych cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 4 kawałki Pangi
  • 1 butelka ketchupu Heintz
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka mozarelli
  • 1 szklanka startej goudy

Przygotowanie

Na patelni podgżać oliwę z oliwy z odrobiną soli I pieprzu. Wrzucić cebule i czosnek. Smażyć aż staną się miękkie i dodać ketchup, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 3 minuty. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać ją sosem z patelni I posypać startym serem. Nastawić piekarnik na 170 stopni I piec przez 20 minut. Podawać na ciełpo.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości