Placek nadziewany kurczakiem
Amerykański placek zazwyczaj nadziewany jest mięsnym wypełnieniem(zazwyczaj z wołowiny, kurczaka lub indyka), sosem oraz warzywnym mixem (marchewka, ziemniaki, zielona fasolka, groszek) Zamrożone placki są często dostępne w różnych rozmiarach.
Składniki:
- 4.5 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 4.5 łyżki mąki
- 1.5 szklanki mleka
- 0.5 bulionu rosołowego
- 2.5 szklanki pokrojonego gotowanego kurczaka
- 1 do 1 łyżeczki liści tymianku, zgniecionych
- 1 do 1 łyżeczki papryki
- 1 i 1 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2.5 szklanki pokrojonego selera
- 1 szklanka pokrojonych marchewek
- 3 szklanki mrożonego groszku
- 1 szklanki pokrojonej cebuli
- 1 średniej wielkości pomidor bez skóry
- Pasztecik dla 2 osób ( gotowe ciasto na pasztet)
- 9 calowej głębokości naczynie
- Okrągłe szklane naczynie do pieczenia placka
Przygotowanie:W dużym rondlu rozpuścić masło. Zmiksować z mąką na gładką masę. Dodać mleka i bulion rosołowy. Gotować ciągle mieszając przez 3 minuty albo dopóki zgęstnieje. Dodać i zmiksować zioła później dodać kurczaka. Ostudzić. W między czasie ugotować w litrze wody warzywa. Nagrzać piekarnik. Dodać gorące, odcedzone warzywa do mikstury z kurczaka i dobrze wymieszać. Wlać nadzienie do masy na placek, zakryć nadzienie ciastem i nacisnąć, żeby przywarło do reszty ciasta. Na górze naciąć trochę ciasto przed pieczeniem. Piec 30 minut dopóki nie będzie złocisto brązowe. Podawać na ciepło.
Grandma and Mom’s Lasagne:
Ponieważ kuchnia amerykańska kształtowała się pod wypływem różnych kuchni emigranckich Isis postanowiła w DDTVN przygotować lasagnie, która kojarzy jej się z czasami gdy mieszkała w Stanach. Lasagne, którą przygotowywała jej babcia, potem mama, a którą teraz gotuje Isis.
Składniki:
- Duże prostokątne szklane naczynie żaroodporne
- 0.45 kg hamburgera/mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku zmiażdżonego
- 1 łyżka stołowa bazylii (całej, nie pokrojonej)
- 1.5 łyżeczki soli
- 0.45 kg pomidorów w puszce
- 1 szklanka pasty pomidorowej
- 300 gr lasagne
- 3 szklanki kremowego serka wiejskiego
- 0.5 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki stołowe pietruszki
- 2 ubite jajka
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.45 kg mozzarelli cienko pokrojonej
Przygotowanie
Podsmażyć mięso I dodać 5 kolejnych składników. Smażyć wszystko przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron, odcedzić i osuszyć. 1 płat lasagni włożyć do żaroodpornego naczynia. Rozsmarować serek wiejski, posypać parmezanem I nałożyć mięsne nadzienie. Powtórzyć warstwy kilka razy. Piec w piekarniku ok 30 minut. Po wyjęciu lasagna powinna postać 10 min zanim ją pokroimy.
Niesamowita panga Janiny:
To przepis na ulubione danie Isis, które robi w Polsce jej teściowa.
Składniki:
- Duże naczynie żaroodporne
- Tarka do sera
- 5-6 dużych cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 4 kawałki Pangi
- 1 butelka ketchupu Heintz
- Sól
- Pieprz
- 1 szklanka mozarelli
- 1 szklanka startej goudy
Przygotowanie
Na patelni podgżać oliwę z oliwy z odrobiną soli I pieprzu. Wrzucić cebule i czosnek. Smażyć aż staną się miękkie i dodać ketchup, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 3 minuty. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać ją sosem z patelni I posypać startym serem. Nastawić piekarnik na 170 stopni I piec przez 20 minut. Podawać na ciełpo.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN