W partii boczku wykryto groźną bakterię. Może wywołać śmiertelną chorobę

boczek
GIS wykrył w partii boczku groźną bakterię
Źródło: Pixabay, GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym informuje o wykryciu niebezpiecznej dla zdrowia i życia konsumentów bakterii w jednej z partii dostępnego na rynku boczku wędzonego. - Spożycie może prowadzić do choroby - czytamy w oficjalnym ostrzeżeniu.

W wyniku przeprowadzonych przez Inspekcję Weterynaryjną działań w jednej z partii boczku wędzonego stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes, która może wywołać groźną dla człowieka listeriozę - chorobę, której ciężki przebieg nierzadko zmusza do hospitalizowania pacjenta, a nawet doprowadza do jego śmierci. Szczególnie narażone na jej negatywne skutki są kobiety w ciąży, noworodki i seniorzy.

Dalsza część tekstu poniżej.

DD_20241011_Gabka_rep_REP
Życie, które kwitnie na naszych gąbkach kuchennych
Źródło: Dzień Dobry TVN

GIS ostrzega przed bakterią w partii boczku

Komunikat o obecności niebezpiecznej bakterii dotyczy wyrobu mięsnego o nazwie: Boczek Duński Wędzony, którego producentem są Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

Oto szczegóły produktu:

  • numer partii: 24305001;
  • termin przydatności do spożycia: 30.11.2024.

GIS ponadto uświadamia konsumentów, którzy weszli w posiadanie wymienionej wyżej partii boczku, że "spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą".

- Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

boczek
GIS wycofuje partię boczku
boczek
Źródło: GIS
boczek
GIS wycofuje partię boczku
boczek
Źródło: GIS

Boczek wędzony wycofany ze sprzedaży

GIS zapewnia, że producent wyrobu mięsnego "niezwłocznie podjął działania" po otrzymaniu informacji o obecności bakterii w jednej z partii boczku. - Ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu - zaznacza sanepid.

W zakładzie produkcyjnym przeprowadzono kontrolę urzędową i wydano zalecenia, które mają zwiększyć bezpieczeństwo żywności.

Więcej informacji na stronie tvn24.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości