Alpaki z ośrodka psychoterapeutycznego potrzebują pomocy. "Stoimy przed dylematem zamknięcia"

Na pomoc alpakom
Ośrodek Psychoterapeutyczny dla Dzieci i Młodzieży Koparka, który prowadzi m.in. alpakoterapię w Warszawie apeluje o wsparcie. Pandemia koronawirusa pozbawiła ich możliwości prowadzenia regularnej działalności. Dlaczego warto pomóc? Co dają spacery z alpakami?

Na pomoc alpakom

Pandemia odcisnęła piętno na wielu branżach. Wiele osób zostało zmuszonych do zamknięcia swoich biznesów, lokali gastronomicznych czy hoteli. Teraz przed takim dylematem stanął ośrodek z alpakami.

- Od marca zeszłego roku jesteśmy w trudnej sytuacji, ponieważ naszym głównym klientem są szkoły i przedszkola, które przez długi czas są zamknięte i z tego wynikają nasze trudności finansowe, żeby utrzymać ośrodek i alpaki – tłumaczył Przemysław Chojnacki w rozmowie z Piotrem Wojtasikiem.

- Pierwszy rok pandemii przetrwaliśmy, dzięki oszczędnościom i ograniczeniem kosztów. W tym momencie stoimy przed dylematem zamknięcia ośrodka i sprzedania alpak, a jesteśmy w Warszawie pierwszym ośrodkiem alpakoterapeutycznym. Dlatego prosimy o wpłatę na zrzutkę. To będzie dla nas duża szansa i pomoc w przetrwaniu – dodał.

Na czym polega alpakoterapia?

W ośrodku prowadzone są różne aktywności, w tym alpakoterapia.

- Kontakt ze zwierzętami pozwala zrelaksować się, wyciszyć, jednocześnie można się zintegrować z grupą, ze znajomymi. Kontakt z naturą bardzo otwiera na człowieka, na emocje. Alpaki bardzo szybko się uczą, są bardzo pojętne, nie są agresywne - przekonywał jeden z opiekunów.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Matka oddała dzieci do domu dziecka. "Nie słuchały mnie"

Polacy represjonowani na Białorusi. "Pomagam mężowi jak mogę i płaczę codziennie"

Kiedy będzie szczepionka przeciwko COVID-19 dla dzieci? Padł wstępny termin

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Piotr Wojtasik

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana