Sprawdź, jak usunąć na stałe swoje konto na Facebooku, jak zrobić to tymczasowo, a także jak dezaktywować Messengera i usunąć FB z telefonu. Czy da się usunąć konto na FB bez logowania, nie pamiętając hasła?

 Jak usunąć FB na stałe, a jak tymczasowo? Czy da się przywrócić konto na FB po usunięciu? Czy wszystkie dane z FB są usuwane ? Co zostaje i kto to może zobaczyć?

Jak usunąć Facebooka na jakiś czas? Z czym to się wiąże?

Jak usunąć konto na Facebooku tak, aby można było do niego wrócić za jakiś czas? Można dezaktywować konto, aby tymczasowo usunąć swój profil z Facebooka. Takie zawieszenie konta skutkuje tym, że:

· nasz profil na FB jest niewidoczny;

· nasze posty, zdjęcia i filmy są nadal widoczne;

· nasi znajomi nadal widzą wysłane przez nas wiadomości;

· nasi znajomi widzą nasze imię i nazwisko na liście znajomych;

· administratorzy grup, w których jesteśmy widzą nasze posty i komentarze razem z naszym imieniem i nazwiskiem;

· nadal możemy grać w gry czy korzystać z serwisów wymagających logowania przez Facebooka,

· możemy nadal korzystać z Messengera;

· możemy aktywować konto w każdej chwili.

Jak usunąć Facebooka na jakiś czas, krok po kroku

Jak usunąć FB tymczasowo :

· klikamy w mały trójkącik w prawym górnym rogu FB;

· wybieramy „Ustawienia”;

· klikamy „Ogólne” po lewej;

· klikamy „Zarządzaj swoim kontem”;

· klikamy „Dezaktywuj konto”.

Jak usunąć Facebook Messengera

Po usunięciu konta na FB możemy dezaktywować także aplikację Messenger. W aplikacji dotykamy swojego zdjęcia profilowego i wybieramy:

· „Prywatność i regulamin”;

· „Dezaktywuj Messengera”;

· wprowadzamy hasło Facebooka;

· klikamy „Kontynuuj”;

· Klikamy „Dezaktywuj”.

Jeśli po tymczasowym usunięciu konta na FB i Messengera, aktywujemy Messengera – aktywuje się także nasze konto.

Jak usunąć konto na FB na stałe? Z czym to się wiąże?

Musimy pamiętać, że usunięcie konta z FB na stałe jest nieodwracalne. Nie będziemy mieli dostępu do żadnych danych, które opublikowaliśmy. Znikną nasze posty, zdjęcia i filmy oraz cały nasz profil. Nie będziemy mogli korzystać z Facebook Messengera.

Wiadomości, które wysyłaliśmy nadal pozostaną w skrzynkach adresatów.

Oprócz tego, znikną także nasze facebookowe strony, jeśli jesteśmy ich jedynymi administratorami. Nie będziemy mogli logować się za pomocą Facebooka do innych serwisów.

Jak usunąć profil na FB na zawsze, krok po kroku

Pierwszym krokiem do usunięcia profilu na Facebooku na stałe jest ustalenie, na jakich stronach i w jakich aplikacjach logujemy się przez FB. Musimy najpierw zmienić formę logowania, aby mieć pewność, że nie stracimy swoich danych także tam.

Jeśli oprócz profilu mamy także swoje facebookowe strony, których jesteśmy administratorami, musimy zdecydować, czy one też mają zniknąć z Facebooka. Jeśli tak – nie ma problemu, wystarczy usunąć swój profil z FB. Jeśli nie – musimy znaleźć kogoś, kto przejmie administrowanie nimi przed usunięciem naszego konta.

Facebook daje możliwość skopiowania wszystkich swoich danych przed usunięciem konta.


Zobacz film:Konkurencja dla facebooka? Źródło: Dzień Dobry TVN


Jak usunąć konto na FB bez logowania

Niemożliwe jest usunięcie konta na FB bez logowania , czyli bez znajomości loginu i hasła. Jedynym wyjątkiem jest usuwanie konta z Facebooka osoby zmarłej. Rodzina wypełnia specjalny formularz i przesyła go do Facebooka. Potrzebne są do tego skany dokumentów, potwierdzających tożsamość zgłaszającej osoby.

Jeśli nie pamiętamy hasła, ale mamy login – klikamy „NIe pamiętam hasła” i postępujemy zgodnie z komunikatami na ekranie. Otrzymamy wtedy możliwość ustalenia nowego hasła. Wtedy logujemy się i usuwamy konto z FB.

Jak usunąć konto na FB na telefonie?

Jeśli chcemy tymczasowo usunąć FB z telefonu Android , musimy:

· dotknąć menu (trzy poziome kreseczki);

· wybrać „Ustawienia i prywatność”;

· wybrać „Ustawienia”;

· wybrać „Informacje osobiste”;

· wybrać „Zarządzaj kontem”;

· wybrać „Dezaktywuj”.

Tak jak w przypadku Facebooka na komputerze, dezaktywacja skutkuje zawieszeniem konta na FB. W każdej chwili możemy je przywrócić. Jeśli mamy na telefonie aplikację Messenger, będzie ona nadal aktywna.

Aby usunąć FB z Androida na stałe , otwieramy aplikację Facebook i:

· dotykamy menu (trzy poziome kreseczki);

· dotykamy „Ustawienia i prywatność”;

· wybieramy „Ustawienia”;

· wybieramy „Twoje informacje na Facebooku”;

· wybieramy „Własność konta i kontrola”;

· wybieramy „Dezaktywacja i usunięcie”;

· wybieramy „Usuń konto”;

· wybieramy „Kontynuuj do usuwania konta”;

· wybieramy „Usuń konto”;

· wprowadzamy swoje hasło do Facebooka;

· dotykamy „Kontynuuj”;

· wybieramy „Usuń konto”.

Czy da się odwrócić usunięcie konta na FB?

Na szczęście Facebook zobowiązał się, że przez 30 dni będzie przechowywał wszystkie dane, nawet po usunięciu konta. Jeśli się rozmyślimy w ciągu miesiąca – będziemy mogli odwrócić ten proces. Wystarczy się zalogować na Facebooka na swoje konto i kliknąć opcję „Anuluj usunięcie”.

Bibliografia:

Jak usunąć Facebooka - link: https://www.facebook.com/help/224562897555674

Link do usunięcia Facebooka: https://www.facebook.com/help/delete_account?show_form=delete_account

Co sądzisz o tym artykule?
75
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0