Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne

Shoty witaminowe
fot. Getty Images/AlexRaths
Czym są witaminowe shoty i jak je zrobić? W Dzień Dobry TVN opowiedziała nam o nich Hanna Stolińska - dietetyczka. Innym sposobem na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin jest smoothie. To napój owocowy lub owocowo-warzywny, zazwyczaj podawany w wysokich szklankach lub specjalnych słoiczkach z kolorowymi słomkami. To witaminowa bomba, którą można przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy zaledwie kilka składników, by wyczarować zdrowy i wyjątkowo smaczny napój nie tylko w sezonie letnim. Warto sięgać także po mrożone owoce, by stworzyć przysmak dla dorosłych i dzieci.

Przepisy na witaminowe shoty:

  • Na dwie porcje: ćwiartka anansa, 4 pomarańcze, 1 cytryna, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka guarany. sok z pomarańcza i cytryny wyciśnać i zmiksować z resztą składników.
    • Na dwie porcje: 1 awokado, 1 mango, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki chlorelli, sok z dwóch jabłek, 1 łyżeczka jagod goi
      • Na jedną porcję: 1 łyżeczka jagód maqui, 100 ml mleka migdałowego, 1 szklanka owoców leśnych, 2 garści szpinaku, 1 bana, 1 łyżeczka nasion chia
        • Na jedną porcję: 1 świeży ogórek, 2 łodygi selera, 0,5 łyżeczki moringa, 2 cm imbiru, 1 gruszka, 100 ml wody
          • Na dwie porcje: 0,25 anansa, 200ml wody koksowej, 1 awokado, garść szpinaku, 1 garść jarmużu, 1 łyżka białka konopnego
            • Na jedną porcję: sok z 1 buraka, 0,5 cytryny, szczypta imbiru, szczypta chili
              • Na jedną porcję: garść natki, 1 łyżeczka młodego jęczmienia, lucuma 1 łyżeczka, 2 łyżki soku z cytryny,3 łyżki wody
                • Na jedną porcję: sok z dyni 0,5 szklanki, szczypta cynamonu, imbiru, 1 łyżeczka babki płesznik

                  Pyszne i zdrowie smoothie

                  Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety. Dostarczają witamin i minerałów, a przy tym wspaniale smakują. Kolorowe, wartościowe, pyszne, połączone z jogurtem, mlekiem, miodem, w dowolnych konfiguracjach, będą doskonałą kompozycją dla naszego zdrowia. Podane latem z dodatkiem lodu ochłodzą, zimą dostarczą tak ważnych w tym okresie witamin, a przy tym będą wspaniałym wspomnieniem wakacji. Smoothie owocowe smakuje o każdej porze dnia i roku, a cieszyć się z niego będą wszyscy członkowie rodziny.

                  Zobacz też: Miód manuka – cenione antidotum na wiele dolegliwości >>>

                  Przepisy na smoothie owocowe

                  Owocowy napój zwany smoothie jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego każdy może spróbować koktajli domowej roboty. Smoothie powstanie z ulubionych owoców, połączonych według upodobań i smakowych preferencji. Owoce można zestawiać z warzywami, mlekiem roślinnym, cukrem czy choćby miodem. Napój dostarcza witamin, minerałów i energii, a przy tym naprawdę dobrze smakuje i wygląda. Warto podać go w wysokiej szklance ze słomką i udekorować kawałkami owoców. To idealny pomysł na dobry start lub chwilę przerwy po południu. Jak przygotować smoothie z owoców ? Wystarczy wybrać ulubiony zestaw owoców, sok i zmiksować wszystko razem. Można także dodać nieco lodu, jeśli potrzebujesz orzeźwienia i ochłody. Musisz pamiętać, że taki napój to metoda na oczyszczenie organizmu, wzmocnienie odporności, poprawę trawienia. To również doskonałe źródło antyoksydantów. W zależności od tego, jaki efekt zdrowotny chcesz osiągnąć, możesz łączyć różne owoce. Na lepsze krążenie idealny będzie koktajl truskawkowo-żurawinowy, na wzmocnienie z kiwi, a na orzeźwienie z arbuza.

                  Zobacz też: Fleksitarianizm – jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Na czym polega ta dieta? >>>

                  Zdrowe smoothie owocowe możesz zrobić w kilka chwil, wypić od razu lub zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.

                  Składniki (na 1 porcję):

                  • 2 kiwi,
                    • 1 brzoskwinia,
                      • 200 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy,
                        • 2–3 listki melisy,
                          • kilka kostek lodu.

                            Przygotowanie:

                            1. Owoce obierz ze skórki, wrzuć do blendera i zmiksuj.

                            2. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i listki melisy. Ponownie wymieszaj.

                            3. Do szklanki wrzuć kostki lodu i wlej napój.

                            Jeśli czujesz, że musisz wzmocnić odporność, wypróbuj przepis na smoothie owocowe z cytryny .

                            Składniki (na 1 porcję):

                            • 1 cytryna,
                              • 2 pomarańcze,
                                • 1 brzoskwinia,
                                  • 1 łyżka miodu,
                                    • 3–4 listki świeżej mięty,
                                      • 1 szklanka wody mineralnej (najlepiej niskosodowej),
                                        • kilka kostek lodu.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Wyciśnij sok z cytryny.

                                          2. Pomarańcze obierz, oczyść z pestek i podziel na mniejsze kawałki. Brzoskwinie pokrój.

                                          3. Umieść w blenderze owoce, sok i miętę. Zmiksuj składniki, rozcieńczając wodą.

                                          4. Dodaj listki mięty i lód. Możesz dosłodzić koktajl miodem.

                                          Jeśli chcesz poprawić wygląd swojej skóry, warto sięgnąć po smoothie malinowe .

                                          Składniki (na 1 porcję):

                                          • 200 g malin,
                                            • 1 szklanka maślanki,
                                              • 6 listków mięty.

                                                Przygotowanie:

                                                1. Składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj.

                                                2. Możesz podać z kostkami lodu.

                                                Dietetyczne smoothie owocowe

                                                Smoothie owocowe może z powodzeniem zastąpić posiłek i wspomóc w walce z nadmiarem kilogramów. Podczas diety warto spożywać kolorowe koktajle, zwłaszcza z mango, malin, czarnych porzeczek, arbuza czy szpinaku. Przepisy na smoothie owocowe , które są niezwykle pomocne przy odchudzaniu, to proste receptury bazujące na kilku składnikach. Jednym z owoców, który warto wykorzystać do przygotowania owocowego smoothie, jest mango. Słynie z właściwości wzmacniających system nerwowy i odpornościowy, a także bogactwa witamin C, A, E oraz z grupy B. Jak przygotować smoothie z mango?

                                                Zobacz też: Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze. Na co działa imbir i kto powinien go unikać? >>>

                                                Składniki (na 3 porcje):

                                                • 1 dojrzałe mango,
                                                  • 1 dojrzała papaja,
                                                    • 1 kiwi,
                                                      • 1 banan,
                                                        • 400 ml soku pomarańczowego,
                                                          • 3 łyżeczki miodu,
                                                            • sok z ½ limonki,
                                                              • kilka listków mięty do dekoracji.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Obierz owoce, usuń pestki i pokrój miąższ.

                                                                2. Wrzuć pokrojone owoce do wysokiego naczynia, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz miód, a następnie całość zmiksuj.

                                                                3. Do szklanek wrzuć kostki lodu, wlej smoothie i udekoruj listkami mięty.

                                                                Sięgnij także po przepis na smoothie z czarnej porzeczki , która jest źródłem witaminy C i pektyn. Taki napój pomoże obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

                                                                Składniki (na 2 porcje):

                                                                • 500 g czarnych porzeczek,
                                                                  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
                                                                    • 200 ml jogurtu naturalnego,
                                                                      • sok wyciśnięty z 2 cytryn.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        1. Porzeczki umyj i osusz, umieść w wysokim naczyniu.

                                                                        2. Dodaj cukier waniliowy, sok i jogurt. Zmiksuj wszystko.

                                                                        3. Przelej do szklanek. Możesz dodać lód.

                                                                        Możesz też przyrządzić smoothie owocowo-warzywne , np. ze szpinakiem, który zawiera dużo potasu, a także ułatwia trawienie. Szpinak zalecany jest osobom, które się odchudzają.

                                                                        Składniki (na 2 porcje):

                                                                        • 100 g gruszek,
                                                                          • 100 g zielonych winogron,
                                                                            • 25 g młodego szpinaku,
                                                                              • ½ awokado,
                                                                                • 2 łyżki soku z limonki,
                                                                                  • 1½ łyżeczki cukru,
                                                                                    • 4 kostki lodu.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      1. Owoce umyj, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki.

                                                                                      2. Zmiksuj kostki lodu.

                                                                                      3. Do pokruszonego lodu wrzuć owoce i szpinak, wlej sok i dodaj cukier. Całość jeszcze raz zmiksuj.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości