Jadąc na majówkę, weź ze sobą warzywa do chrupania

W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska zwraca uwagę, że podczas podróży podchodzimy lekceważąco do tego, co jemy. Będąc w trasie zatrzymujemy się w barach typu fast food lub pijemy kawę na stancji benzynowej. Według Anety najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie prowiantu z domu. Weźmy coś, co zaspokoi nasze łaknienie, będzie łatwe w konsumpcji i dobrze wpłynie na koncentrację np. chrupiące warzywa z makaronem, owoce czy przygotowane w domu owsiane batoniki. Co jeszcze?

Przykładowy dzień diety

dieta - 1900 kcal

Dieta dla kobiety z wagą w normie, o średniej aktywności fizycznej

lub dla mężczyzny z wagą w normie, o niskiej aktywności fizycznej.

Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.

Nie wiesz czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety ddtvn@tvn.pl

Śniadanie - ok. 440 kcal

Serek wiejski z drobno-posiekaną papryką

opakowanie serka wiejskiego (200g),

duża zielona papryka (200g),

cienka kromka pieczywa razowego (80g).

II Śniadanie - ok. 190 kcal

1 marchewkowa muffinka z rodzynkami

przepis na 12 sztuk

250 ml mąki pszennej pełnoziarnistej,

2 duże jajka,

¾ szklanki napoju ryżowego,

łyżeczka proszku do pieczenia,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

100 ml oleju rzepakowego,

6 łyżek syropu klonowego,

1½ łyżeczki cynamonu,

½ świeżo tartej gałki muszkatołowej,

Średniej wielkości marchew,

skórka starta z jednej pomarańczy,

garść rodzynków.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę następnie wlej napój ryżowy, syrop klonowy i olej. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rodzynki oraz obraną ze skórki i pokrojoną w paski, obieraczką do warzyw, marchewkę. Jajka umyj i oddziel żółtko od białka. Żółtka dodaj do pozostałych składników, wymieszaj i dodaj przyprawy oraz startą skórkę pomarańczową. Na koniec białko ubij na pianę i delikatnie wmieszaj do masy muffinkowej. Przełóż masę do foremek na muffinki i wstaw je do piekarnika nagrzanego

do temperatury 180 C na 20-25 minut. Po ostudzeniu, muffinki gotowe.

Obiad - ok. 680 kcal

10 Spring rolls’ów z warzywami i omletem tamago

przepis na 10 sztuk

spring rolls’y

10 arkuszy papieru ryżowego,

cienki makaron ryżowy (100g),

2 marchewki (100g),

3 czerwone papryki (150g),

ogórek zielony (100g),

garść groszku cukrowego (55g),

garść kiełków fasolki mung,

bazylia tajska,

kolendra.

sos do spring rolls’ów

sok z limonki,

sos rybny (sosu rybnego powinno być dokładnie tyle samo, co soku z limonki),

ząbek czosnku,

świeża papryczka chili,

ksylitol do smaku.

omlet tamago

2 jajka,

łyżka sosu sojowego,

⅓ łyżeczki ksylitolu.

Marchewkę i ogórka obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Paprykę umyj i również pokrój w paski. Umyj groszek, kiełki oraz oderwij listki ziół. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotowanie omletu tamgo: jajka roztrzep w misce, dodaj sos sojowy i ksylitol. Całość wymieszaj, wylej na patelnie i usmaż z jednej i drugiej strony. Po wystudzeniu, pokrój omlet w kosteczkę. Do miski nalej letnią wodę. Każdy okrągły płat papieru ryżowego delikatnie namocz w wodzie,

ułóż na przygotowanej powierzchni do zwijania np. desce i po kolei napełniaj składnikami. Na papierze ułóż liście bazylii tajskiej, następnie makaron ryżowy, warzywa z liśćmi kolendry oraz kosteczki omleta. Zacznij zawijać składniki, w połowie zawijania zegnij do środka lewy i prawy koniec papieru następnie kontynuuj ścisłe zawijanie. W ten sposób zawiń wszystkie spring rolls’y. W małej miseczce połącz składniki do sosu. Jedz spring rolls’y podobnie jak sajgonki, maczając końcówkę w sosie.

Podwieczorek - ok. 150 kcal

3 owoce kiwi

Kolacja - ok. 410 kcal

Kasza jaglana z awokado

½ torebki kaszy jaglanej (masa sucha 50g),

4 suszone pomidory (30g),

½ awokado (120g),

łyżka posiekanej natki pietruszki (10g).

Pomidory oraz awokado pokrój w drobną kostkę. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości