Na co zwracać uwagę przy zakupie mąki? Dietetyk wskazuje rodzaje najbogatsze w składniki pokarmowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mąka mące nierówna
Mąka mące nierówna
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Bez mąki nie byłoby większości dań, stanowiących podstawę światowych kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, który z jej rodzajów ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć kupując mąkę? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyk Urszula Somow.

Typy mąki - co oznaczają liczby na opakowaniu?

W sklepach spożywczych znajdziemy różne rodzaje mąk. Które są najlepsze dla naszego zdrowia? To pytanie zadaje sobie coraz więcej polskich konsumentów.

W studiu Dzień Dobry TVN odpowiedziała na nie dietetyk Urszula Somow. Jak możemy zauważyć, na opakowaniach mąki widnieją liczbowe oznaczenia. O czym świadczą? - Ten numerek to jest zawartość procentowa tzw. popiołu, czyli składników mineralnych. Jest ona pomnożona razy tysiąc - wyjaśniła.

Na co zwracać uwagę przy zakupie mąki?

Specjalistka podkreśla, że te najcięższe (2000) są też najbogatsze w składniki pokarmowe np. w błonnik czy żelazo. - Używamy ich w dietoterapii różnych chorób typu miażdżyca, łuszczyca itp. - tłumaczyła ekspertka. Oprócz typizacji mąkę dzielimy też ze względu na rodzaj zbóż, z jakich jest produkowana.

Urszula Somow wyjaśnia, że wbrew obiegowej opinii, mąka pszenna nie jest niezdrowa. Przy jej wyborze najlepiej kierować się właśnie typizacją. Różne rodzaje mąk możemy też ze sobą mieszać, w zależności od naszych potrzeb lub indywidualnych upodobań smakowych. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Sprawdźcie w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik / East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości