Mali chłopcy, klienci jednej z brytyjskich herbaciarni, zostawili niezwykły liścik, w którym szczególnie docenili świetną obsługę i dobre jedzenie.
Specjalistka rozwiewa wątpliwości.
W tracie wakacji szczególnie często spożywamy posiłki w restauracjach. Podczas płacenia rachunku pojawiają się dylematy: co z napiwkiem, jaką kwotę powinniśmy dać? Wszelkie wątpliwości ten temat rozwiał w Dzień Dobry Wakacje Norbert Adamski, ekspert rynku turystycznego.
Przyjęło się, że napiwek powinien wynosić przynajmniej 10% kwoty rachunku - tę zasadę zna chyba każdy, kto chociaż raz jadł w restauracji, czy kawiarni. A co jeśli korzystamy z usług fryzjerów, czy kosmetyczek? Czy należy im dawać napiwki? Czy należy je dawać każdemu, czy tylko osobom, które sobie na to zasłużą? Czy działa on motywująco? Zapytaliśmy o to m.in. psychologa biznesu Miłosza Brzezińskiego i socjologa Tomasza Sobierajskiego.