Pisanki-kraszanki we wzorki
Kraszanki to jajka malowane na jeden kolor. Najczęściej wykorzystywane do tego były łupiny cebul, dzięki którym skorupka zabarwiała się na rdzawo brązowy odcień. To można powiedzieć starożytna metoda, którą stosujemy po dziś dzień. Co jeśli jednak chcemy, żeby jednak były nieco bardziej kolorowe?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Wielkanocne dekoracje
Przedstawiamy sposób na "pisanki-kraszanki", w których wykorzystamy metodę ozdabiania i barwienia cebulą. A wszystkie składniki najpewniej są już w domu.
Jak przygotować pisanki-kraszanki last minute?
Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
- łupiny z cebuli,
- naklejki w różnych kształtach, np. literki do tworzenia geometrycznych wzorów,
- listki, np. z bazylii, mięty, rozmarynu lub ogrodowe, z jabłoni, wiśni itd.,
- jajka do gotowania.
Jajka oczyszczamy, suszymy i przyklejamy naklejki. Można także użyć listków czy wyciętych kształtów, jednak w takiej sytuacji dobrze jest je dodatkowo zabezpieczyć. Wycinamy prostokątne kawałki z cienkiej rajstopy, a następnie zawijamy w nie jajka z przyłożonym do nich kształtem. Całość obwiązujemy naturalnym sznurkiem, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
Łupiny cebuli przekładamy do garnka z ciepłą wodą. I zagotowujemy. Wkładamy jajka i gotujemy do 5-10 minut, w zależności od tego, jak duże jajka mamy.
Gotowe osuszamy, zdejmujemy naklejki lub rajstopę ze wzorem. Można delikatnie przetrzeć olejem spożywczym, aby błyszczały.
Do przygotowania kraszanek można wykorzystywać także ugotowane już jajka. Wtedy możemy je zanurzać nawet na 1-2 minuty, aby uzyskać bardzo jasny odcień koloru z łupin cebuli.
Zobacz także:
- Zrób to sam, czyli proste triki na efektowne pisanki
- Z jajek tworzy prawdziwe dzieła sztuki. Jak powstają ażurowe wydmuszki?
- Pisanki w stylu rustykalnym i glamour
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Lackowska
Źródło zdjęcia głównego: Oleg Breslavtsev/Getty Images / Katarzyna Lackowska