Truskawki zapiekane pod koglem moglem
Składniki:
12 jajek
350 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
10 ml winiaku lub aromatu, np. waniliowego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Większe kroimy na pół i układamy w płaskim naczyniu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną soli za pomocą miksera bądź trzepaczki, pod koniec dodając odrobinę alkoholu. Masę wylewamy na truskawki i wstawiamy do piekarnika na 7–10 min. nagrzanego do 200 st. C.
Minestrone z młodą kapustą
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka fasoli
100 ml pulpy pomidorowej
1,5 l bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku
sól
czarny pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
3 łyżki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Po paru minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Smażymy 3 min. Dorzucamy cukinię pokrojoną w plastry i posiekaną młodą kapustę. Obsmażamy 2-3 min, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pulpę, fasolę oraz sól i pieprz. Serwujemy z posiekaną świeżą bazylią.
Zapiekanka chłopska
Składniki:
2 cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
300 g mrożonego groszku
1 kg ziemniaków
700–800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
5 pieczarek
1/3 szklanki mleka
50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
40 g startego sera dziugas lub parmezanu
1 łyżka suszonego majeranku
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju lub oliwie szklimy cebulę. Następnie dodajemy bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub plastry marchewkę. Całość dusimy 40–50 min., aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 min. dodajemy groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy je i odparowujemy, po czym dokładnie je tłuczemy z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadzamy równomiernie masę mięsną, doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekamy ok. 40 min. lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki. Aby była bardziej pikantna, możemy do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN