Indyk z warzywami i orzechami nerkowca
Składniki:
300 g indyka pokrojonego w cienkie plastry
2 pomidory pokrojone w łódeczki
1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
1 mała cebula drobno pokrojona
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta soli
3 łyżki sosu sojowego
garść kolendry do przybrania
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Podgrzej olej w woku i podsmaż czosnek na złoty kolor. Dodaj indyka i chwilę go podsmażaj, aż zrobi się biały. Dodaj cebulę, orzechy nerkowca, paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Dopraw sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.
Risotto z wędzonym łososiem i warzywami
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
200 g wędzonego łososia
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1/2 cukinii pokrojonej w cienkie słupki
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki zielonej pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki koperku drobno posiekanego
1 marchewka pokrojona w słupki
2 łyżki ziarenek groszku mrożonego
1 – 1,5 litra wywaru z kurczaka lub wegetariańskiego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
szczypta suszonego oregano
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Podgrzej bulion. Na patelni rozpuść masło i olej i podgrzej. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ryż i wymieszaj. Podsmażaj około 4 minuty. Następnie dodaj paprykę, marchewkę, groszek i cukinię oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Dodaj na patelnię bulion, tak by przykrył warzywa, przykryj i gotuj pod przykryciem, aż cały płyn wsiąknie w ryż z warzywami. Czynność powtarzaj aż ryż będzie miękki. Przed końcem gotowania dodaj łososia i wymieszaj. Przed podaniem posyp danie zieloną pietruszką oraz koperkiem. Pamiętaj by konsystencja risotto była dość kleista.
Ciecierzyca z pęczakiem, warzywami i miętą
Składniki:
półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycy
pęczek mięty
szczypta kminu rzymskiego
1 marchewka pokrojona w talarki
1 puszka pomidorów krojonych
200 g kapusty włoskiej drobno poszatkowanej
1 żółta papryka pokrojona w słupki
1 łyżeczka curry indyjskiego
szczypta cukru
sok z połowy cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 cebula pokrojona w piórka
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
100 g pęczaku
150 ml wywaru z jarzyn
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i paprykę, kapustę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wypłukany na sitku pęczak. Całość zalej wywarem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj pomidory w puszce oraz ciecierzycę i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj miętę. Dopraw do smaku jeśli brakuje Ci soli, pieprzu lub cukru.
Soczewica z wołowiną, cebulą i kaparami
Składniki:
1 litr wywaru z warzyw
300 g mielonej wołowiny
1 szklanka soczewicy czerwonej
2 średnie cebule cukrowe
pół czerwonej papryki
szczypta rozmarynu
sól, pieprz
1 łyżka przecieru pomidorowego
6 suszonych pomidorów bez oleju
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
1 łyżka sosu sojowego
garść rukoli
garść kaparów
pół pęczka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wywar i dodaj cebulę pokrojoną na małe kawałki wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Soczewicę opłucz na sitku i dodaj do gotującej się cebuli wraz z pokrojona papryką i wołowiną. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj soczewicę do miękkości. Na sam koniec dodaj przecier pomidory i doprowadź do wrzenia. Przed podaniem posyp zielona pietruszką, rukolą i kaparami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN