Placki z truskawkami i bazylią
Składniki:
250 g mąki
3 żółtka
20 g drożdży
300 ml mleka
50 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do mąki. Jeszcze żółtka, rozpuszczone masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy na patelni na złoty kolor.
500 ml śmietany
50 g cukru
bazylia świeża
500 g truskawek
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pokrojoną bazylię i cukier. Truskawki kroimy na plastry. Na upieczone placki wykładamy dużą ilość truskawek i łyżkę kremu śmietanowo - bazyliowego.
Naleśniki z truskawkami zapiekane z pianą
Składniki:
2 jaja
około 1 szklanka wody
1 szklanka mleka
200 g mąki
500 g
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g cukier kryształ
20 g masła
50 g płatków
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale z dodatkiem samych żółtek. Smażymy cienkie naleśniki. Truskawki przygotowujemy, jak w poprzednim przepisie. Nakładamy konfiturę na naleśniki, boki podwijamy, a następnie zwijamy ruloniki. Prawie jak krokiety. Blaszkę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy naleśniki z truskawkami. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Pianą przykrywamy naleśniki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piecu w temp. 160 stopni. Dla dodania atrakcyjności naszym naleśnikom do ciasto możemy dodać łyżkę kakao.
Sezamowa tarta z truskawkami
Składniki:
200 g mąki
4 żółtka
4 paczki sezamków
100 g masła
1 biała czekolada
1 biszkopt (krążek)
50 ml alkoholu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Sezamki rozdrabniamy najlepiej w malakserze. Z mąki, sezamków rozdrobnionych, masła oraz żółtek wyrabiamy szybko ciasto. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce do tart. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Upieczone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Ten zabieg nie dopuści do nawilgocenia kruchego ciasta. Na posmarowany czekoladą placek wykładamy biszkopt i mocno nasączamy alkoholem z dodatkiem kawy.
1 kg truskawek
1 opakowanie cukru żelującego
100 g cukru brązowego
Przygotowanie:
Truskawki kroimy w kostkę (kilka sztuk pozostawiamy w całości do dekoracji) i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z dodatkiem 100 ml wody. Dodajemy cukier brązowy i jeszcze 2-3 minuty utrzymujemy na ogniu. Studzimy i wykładamy na nasączony biszkopt.
Przepis opracował Andrzej Polan.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN