Kolorowa sałatka z orzechami.
Składniki:
Sałaty różne typy
200 g truskawek
100 g orzechów włoskich
pomidorki koktajlowe, 2 opakowania
Avocado miękkie
Kiełki słonecznika
Mozzarella 1 kulka
Sposób przygotowania:
Sałaty rwiemy na kawałki i układamy w szklanej salaterce. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki. Pomidorki kroimy na połówki, a avocado w kostkę. Dodajemy ser i orzechy. Całość polewamy winegretem.
Winegret
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Cytryna
Musztarda
Kropla balsamico
Truskawkowe krewetki
Składniki:
1 opakowanie (100 g) makaronu chińskiego
500 g krewetek
200 g truskawek
4 łyżki posiekanych pistacji
1/4 szklanki świeżych listków mięty
Sposób przygotowania:
Krewetki obsmażamy na oliwie z oliwek. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem. Po pięciu minutach odlewamy wrzątek, makaron tniemy ( najlepiej nożyczkami) na krótkie paseczki. U miseczkach układamy makaron, na to kilka krewetek, pokrojone truskawki. Posypujemy pistacjami i dekorujemy świeżą miętą. Można polać jedną, dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Arbuzowy chłodnik z truskawek i imbiru.
Składniki:
450 g miąższu arbuza (bez pestek)
150 g truskawek
sok z 1/2 cytryny
1łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżeczka imbiru
dodatki:
Feta i grzanki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy w wysokich szklankach z grzanką lub kawałkami serka feta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN