Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. To rodzaj płaskiego, okrągłego placka o różnych wielkościach (od 6 do 60 cm). Wypieka się go z masy albo mąki kukurydzianej lub pszennej. Jest wykorzystywany jako pieczywo i baza do innych potraw.
Tortilla przygotowana w wersji meksykańskiej jest dość pikantna, głównie za sprawą papryczki chilli, jednej z charakterystycznych meksykańskich przypraw. Nie może też zabraknąć innych typowych dla tamtejszej kuchni składników: słodkiej papryki, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Smażony kurczak idealnie skomponuje się z tymi składnikami, tworząc wyjątkowe danie.
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku – przepis na szybko
Składniki:
· 5 gotowych tortilli,
· około 700 g piersi z kurczaka,
· 1 puszka kukurydzy,
· 1 puszka czerwonej fasoli,
· 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka,
· 2 cebule,
· kilka liści sałaty,
· kilka kropli maggi,
· przyprawa meksykańska,
· olej,
· 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Kurczaka pokrój w równą kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawę meksykańską i smaż, aż kurczak będzie miękki. Odsącz kukurydzę i dodaj do mięsa. To samo zrób z fasolką, chociaż ona może być dodana razem z zalewą. Wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę, dodaj maggi oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany farsz rozłóż na plackach, dodając liście sałaty i pokrojoną świeżą paprykę. Całość zwiń według uznania (gotowe tortille możesz jeszcze podsmażyć na patelni grillowej).
Tortilla – jak upiec ją samodzielnie?
W przepisie zaprezentowanym powyżej najważniejsza jest szybkość i łatwość wykonania. Wykorzystuje się w nim gotowe tortille. Jeśli jednak masz więcej czasu i ambicji, możesz spróbować upiec takie placki samodzielnie. To również nic trudnego, choć oczywiście wymaga więcej zachodu niż kupienie gotowego produktu.
Składniki:
· 250 g mąki,
· ¼ szklanki oleju (lub 2 łyżki smalcu),
· ½ szklanki gorącej wody,
· ½ łyżeczki soli.
Przesiej mąkę do miski, dodaj wodę, sól i tłuszcz (olej lub smalec). Wymieszaj i zagnieć ciasto, wyrabiając je około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny, żeby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj każdą na placek (powinny być bardzo cienkie). Smaż placki na suchej patelni (teflonowej lub ceramicznej) – nie musisz już dodawać tłuszczu. Powinno to potrwać około 2–4 minut z każdej strony. Gotowe tortille będą miejscami lekko przyrumienione. Na tak przygotowane placki nałóż farsz i zwiń według uznania. Smacznego!
Meksykańska tortilla z kurczakiem i awokado
Składniki:
· 3 tortille pszenne o średnicy około 30 cm,
· 200 g piersi z kurczaka,
· 1 awokado,
· świeża kolendra,
· limonka,
· 2 łyżki oleju roślinnego,
· 100 g tartej mozzarelli.
Do przyprawienia kurczaka:
· ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
· ½ łyżeczki słodkiej papryki,
· ½ łyżeczki oregano,
· 1 starty ząbek czosnku,
· 1 łyżeczka kuminu,
· 1 łyżeczka płatków chilli.
Składniki na sos:
· ½ szklanki śmietany,
· ¼ szklanki majonezu,
· 1 łyżka octu jabłkowego,
· 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
· 1 łyżka posiekanej kolendry,
· 1 starty ząbek czosnku.
Pokrój kurczaka w paski długości około 2 cm, wymieszaj z łyżką oleju, mieszanką przypraw oraz pieprzem i solą. Smaż kurczaka około 5 minut na rozgrzanej patelni z grubym dnem, dodając w trakcie drugą łyżkę oleju. Przygotuj sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Awokado przekrój na ćwiartki. Miąższ pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Dodaj awokado do kurczaka razem z liśćmi kolendry. Rozłóż farsz na tortillach, polej sosem i posyp porcją sera. Następnie złóż tortille i podgrzej na rozgrzanej patelni grillowej (około 2–3 minut). Smacznego!
Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym – prosty przepis
Składniki:
· 500 g mięsa mielonego,
· 3 gotowe tortille o średnicy 30 cm,
· 1 puszka czerwonej fasoli,
· 2 cebule średniej wielkości,
· 1 puszka kukurydzy,
· około ¾ szklanki sosu meksykańskiego,
· ¼ szklanki sosu z sambalem,
· słodka papryka,
· sól.
Pokrój cebulę i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Odsącz fasolę oraz kukurydzę i dodaj do mięsa. Całość zalej sosem, podgrzej jeszcze przez chwilę i dopraw do smaku. Gotowe nadzienie podziel na trzy równe części, rozłóż na tortillach i zwiń każdą z nich. Tak przygotowane tortille możesz następnie podsmażyć na patelni grillowej lub po prostu wykorzystać do tego celu zwykły opiekacz do kanapek. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN