Zimowa sałatka z tofu i z boku
Składniki:
kilka plasterków bio boczku
kostka tofu – miękkiego
pieczona główka czosnku
1 -2 ząbki świeżego czosnku
pół pęczka natki pietruszki
garść kiełków słonecznika
sok z cytryny
oliwa
łyżka musztardy francuskiej
pieprz, sól
bagietka
olej do głębokiego smażenia
jarmuż, suszone pomidory, pieczarki szpinak i boczniaki
Przygotowanie:
Często stosuje mięso jedynie jako dodatek, który uzupełnia danie i nadaje mu wyjątkowego smaku. Z umiarem – to moja taktyka. To danie jest aliansem dwóch pozornie nie pasujących do siebie składników. Tofu i mięso? A jednak. Intensywne w smaku mocne połączenie smażonego tofu i aromatycznego boczku. Do tego chrupiące kiełki kwaskowate pomidory i pachnące grzyby, natka i szpinak odświeżają i dodają powabu. Spróbujcie! Tofu kroimy w kostkę i smażymy by stało się chrupkie (moi wietnamscy znajomi pewnie usmażyliby je na głębokim tłuszczu – wybór należy do Was). Boczek drobno siekamy i smażymy na suchej patelni Ew. z odrobiną oliwy. Kiedy "kubańczyk" będzie już chrupiący, łączymy go z usmażonym i osuszonym na ręczniku tofu. Część tłuszczu możemy odlać by odchudzić danie.
Czas na dodatki – do miski dorzucamy kiełki słonecznika, mogą być też pestki, obrany pieczony czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, łyżkę musztardy francuskiej, czasem grillowane grzyby i sparzony młody jarmuż lub szpinak. Rzecz jasna, także oliwę lub dobry olej lniany, pieprz i sól – i gotowe – moje ulubione smaki 5 w jednym!
Niech to tofu gęś kopnie! Mięso z gęsią i tofu
Składniki:
4-5 łyżek miso lub bardzo dobrego sosu sojowego
1 kostki tofu
1l wody lub lekkiego nie solonego wywaru warzywnego
1 gęsia pierś najlepiej
4 cm białej części pora
4 cm marchewki
dymka
prażony sezam
ewentualnie mała miseczka glonów Wakame
Przygotowanie:
Tłuszcz na piersi nacinamy poprzecznie, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni kilka minut tłuszczem do spodu do lekkiego zrumienienia. Teraz druga strona – jeszcze moment. I do pieca na max 15 minut (możemy ją jeszcze lekko natrzeć mieszanką oleju miodu i czosnku). Kiedy nasz ptaszek jest w piecu. Namaczamy Wakame, marchew i pora kroimy w zapałkę, wodę gotujemy dodajemy warzywa, tofu i miso rozprowadzone w niewielkiej ilości płynu. Kiedy pierś jest upieczona wyciągamy ją z pieca i pozawalamy odpocząć parę minut. Zupę ściągamy z ognia by jej nie gotować. Serwujemy zupkę w miseczkach z tofu krojonym w kostkę, kaczką w drobne płatki, siekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Pyszności.
Pijane tofu
Składniki:
200 g twardego tofu
3 łyżki sosu sojowego najlepiej ciemny
2 łyżki wytrawnego sherry ale może być polskie cherry też smaczne
2 łyżeczki brązowego cukru
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczki przyprawy pięciu smaków (do kurczaka)
Pieprz świeżo mielony
6 grzybów shiitake suszonych lub świeżych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży szczypior a najlepiej dymka
2 łyżki oleju
listki kolendry do przybrania
makaron jajeczny najlepiej taki jak do zupek
Przygotowanie:
Tofu osączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i rozłożyć w płaskim naczyniu. W miseczce wymieszać sos sojowy z sherry, cukrem, czosnkiem, imbirem, przyprawą pięć smaków, pieprzem. Dodać tofu, dokładnie wymieszać i marynować około 30 minut. Tofu osączyć z marynaty, marynatę zachować. W tym czasie, jeśli grzyby są suszone, zalać ciepłą wodą i moczyć 20-30 minut. Następnie grzyby osączyć, a kapelusze pokroić na paski. Do miseczki wlać kilka łyżek wody, w której były moczone grzyby. Dodać marynatę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Dymkę pokroić na piórka, szczypior na kawałki długości 2,5 cm i oddzielnie odłożyć. W woku rozgrzać olej. Włożyć tofu i ciągle mieszając, smażyć 2-3 minuty, aż się zarumieni. Wyjąć z woka i odłożyć. Do woka włożyć grzyby razem z dymką i ciągle mieszając, smażyć 2 minuty. Podlać marynatą z mąką ziemniaczaną, gotować około 1 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać tofu i posypać szczypiorem. Podgrzewać na wolnym ogniu 1-2 minuty. Potrawę przybrać listkami bazylii i zaraz podawać z makaronem wymieszanym z tofu na patelni.
Ciasteczka z tofu i kanadyjskim listkiem
Składniki:
200 g tofu
2 jaja
Około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
szczypta proszku do pieczenia
200 g mleczka kokosowego
1 limonka
cukier wanilinowy
odrobina cynamonu
100 ml syropu klonowego
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Z jaj, mąki, proszku do pieczenia, cukru i cynamonu zrobić ciasto, jak na racuchy, a następnie dodać tofu i ponownie ale delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut i w tym czasie rozgrzać tłuszcz do temperatury około 120 stopni. Dwiema łyżkami formować kulki i wrzucać na olej. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i podawać obficie polane syropem klonowym.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN